Onderzoekers van de Universiteit van Tokio hebben een slim computersysteem gemaakt, VBayesMM, dat helpt om beter te begrijpen hoe darmbacteriën invloed hebben op onze gezondheid.
In onze darmen leven veel meer bacteriën dan we menselijke cellen hebben. Die bacteriën doen meer dan alleen eten verteren – ze maken allerlei stoffen aan die invloed hebben op je lichaam, zoals op je afweer, je energie en zelfs je humeur. Maar het is nog niet goed bekend welke bacteriën welke stoffen maken, en wat dat betekent bij ziektes.
VBayesMM gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) om grote hoeveelheden gegevens te analyseren. Het programma zoekt naar belangrijke bacteriën en laat ook zien hoe zeker het is over de gevonden verbanden. Bij het testen op gegevens van mensen met slaapstoornissen, obesitas en kanker, werkte VBayesMM beter dan andere methoden.
Er zijn nog wel wat problemen: het systeem heeft veel data nodig, werkt minder goed als bacteriën samenwerken (wat ze vaak doen), en kost veel rekenkracht. De onderzoekers willen dit verbeteren.
Het uiteindelijke doel is om behandelingen of diëten te maken die mensen gezonder maken, door invloed uit te oefenen op de bacteriën in hun darmen.