Het onderzoek van Cindel White, PhD, en haar collega’s, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychology of Religion and Spirituality, onderzoekt hoe mensen het geloof in karma toepassen op zichzelf versus op anderen. Karma is het idee dat goede daden leiden tot beloningen en slechte daden tot straf, meestal via een vorm van goddelijke of morele rechtvaardigheid. De centrale bevinding van deze studie is dat mensen dit geloof op een zelfdienende manier gebruiken: ze zien positieve gebeurtenissen in hun eigen leven als bewijs van verdiende beloning, terwijl ze negatieve gebeurtenissen in het leven van anderen interpreteren als gerechtvaardigde straf.
Doel van het onderzoek
De onderzoekers wilden begrijpen hoe psychologische motivaties de manier beïnvloeden waarop mensen in karma geloven. Ze baseerden hun hypothese op twee belangrijke psychologische drijfveren:
-
Het verlangen om in een rechtvaardige wereld te geloven – mensen willen graag geloven dat het leven eerlijk is en dat slechte daden bestraft worden.
-
Zelf-positiviteit – de neiging om zichzelf als goed, moreel en verdienswaardig te zien.
Deze twee motieven kunnen tot een asymmetrisch gebruik van het karmageloof leiden: mensen zijn eerder geneigd om positieve ervaringen in hun eigen leven als bewijs van goede karma te zien, terwijl ze negatieve gebeurtenissen bij anderen sneller zien als straf voor slechte daden.
Onderzoeksmethoden
Er werden meerdere experimenten uitgevoerd met in totaal meer dan 2.000 deelnemers, afkomstig uit verschillende culturele achtergronden, waaronder Amerikaanse christenen, boeddhisten in Singapore en hindoes in India.
Experiment 1:
-
478 Amerikaanse deelnemers die in karma geloofden, werden gevraagd een gebeurtenis te beschrijven waarin karma een rol speelde.
-
86% schreef over een persoonlijke ervaring, waarvan 59% positief was.
-
Van de 14% die over iemand anders schreef, was 92% van de verhalen negatief van aard.
Experiment 2:
-
Meer dan 1.200 deelnemers, waaronder mensen uit de VS, Singapore en India, werden willekeurig gevraagd om te schrijven over een karmische gebeurtenis uit hun eigen leven of dat van iemand anders.
-
69% van degenen die over zichzelf schreven, beschreef een positieve ervaring.
-
Slechts 18% van degenen die over anderen schreven, beschreef een positieve ervaring.
-
Tekstanalyse toonde aan dat verhalen over het eigen leven vaker positieve woorden en sentimenten bevatten.
Culturele verschillen
Hoewel het patroon in alle onderzochte landen aanwezig was, waren de verschillen tussen hoe mensen over zichzelf versus anderen dachten iets minder uitgesproken in de Indiase en Singaporese steekproeven. Dit komt overeen met eerder onderzoek dat suggereert dat mensen in Aziatische culturen minder geneigd zijn tot zelfverheerlijking dan mensen in westerse culturen zoals de Verenigde Staten.
Conclusie
Het onderzoek laat zien dat mensen bovennatuurlijke overtuigingen zoals karma strategisch inzetten om zichzelf beter te voelen en de wereld om hen heen te begrijpen. Positieve gebeurtenissen in hun eigen leven worden gezien als bevestiging van hun morele waarde, terwijl negatieve gebeurtenissen bij anderen worden geïnterpreteerd als een verdiende straf. Dit gebruik van het karmageloof vervult psychologische behoeften zoals:
-
Het gevoel dat het leven rechtvaardig is.
-
De overtuiging dat men zelf een goed en verdienstelijk persoon is.
-
De rechtvaardiging van het lijden van anderen zonder zich schuldig te voelen.
Volgens hoofdonderzoeker White helpt het geloof in karma mensen om gebeurtenissen in hun leven betekenis te geven, vooral wanneer rationele of seculiere verklaringen ontbreken.
“Het geloof in karma stelt mensen in staat zichzelf krediet te geven voor goede gebeurtenissen, zelfs als het niet duidelijk is wat ze precies hebben gedaan om dat te verdienen. Tegelijkertijd kunnen ze andermans lijden zien als gerechtvaardigde vergelding,” aldus White.
Bron:
White, C., Lauder, A. C. H., & Aryaie, M. (2025). Karma rewards me and punishes you: Self-other divergences in karma beliefs. Psychology of Religion and Spirituality. Gepubliceerd op 5 mei 2025.