Hypertensie, ofwel hoge bloeddruk, is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem dat ongeveer één op de drie volwassenen wereldwijd treft. Hoge bloeddruk verhoogt de kans op ernstige ziekten, zoals hartaanvallen en beroertes. Hoewel we al veel weten over hypertensie, begrijpen we nog niet alle details over hoe het precies ontstaat.
Wetenschappers van de Universiteit van Genève (UNIGE) wilden beter begrijpen welke rol het eiwit paracinguline (ook wel CGNL1 genoemd) speelt bij het ontstaan van hoge bloeddruk. Paracinguline is een eiwit dat cellen in het lichaam aan elkaar “vastmaakt” en zorgt dat weefsels stevig blijven. Het was al eerder opgevallen dat wanneer paracinguline ontbreekt, ratten minder snel hoge bloeddruk krijgen, zelfs als ze veel zout eten. Dit wekte de interesse van de onderzoekers.
Om hier meer over te leren, maakten de onderzoekers een speciaal muismodel waarin het gen voor paracinguline was uitgeschakeld. Ze ontdekten dat muizen zonder paracinguline beschermd zijn tegen hoge bloeddruk die normaal gesproken wordt veroorzaakt door het hormoon angiotensine II. Angiotensine II is een stof in het lichaam die normaal helpt om de bloeddruk te verhogen door zout en water vast te houden en bloedvaten te vernauwen.
De onderzoekers keken vooral naar wat er in de nieren gebeurde, omdat de nieren een belangrijke rol spelen in het regelen van de hoeveelheid zout en water in het lichaam. Ze ontdekten dat zonder paracinguline bepaalde transporteiwitten in de nieren niet worden geactiveerd. Deze transporteiwitten zorgen er normaal voor dat het lichaam meer zout vasthoudt. Zonder paracinguline gebeurt dat niet, waardoor er minder zout en water in het lichaam blijft en de bloeddruk niet stijgt.
Wat deze studie bijzonder maakt, is dat het de eerste keer is dat paracinguline wordt aangewezen als een belangrijke speler in het regelen van de bloeddruk via de nieren. Eerder werd niet gedacht dat dit soort “verbindings-eiwitten” hierbij betrokken zouden zijn.
De ontdekking opent nieuwe deuren voor behandelingen tegen hoge bloeddruk. Op dit moment zijn veel medicijnen gericht op het onderdrukken van het systeem dat angiotensine II gebruikt. Nu zou men ook kunnen nadenken over nieuwe behandelingen die direct paracinguline beïnvloeden, als extra hulpmiddel naast bestaande medicijnen.
Kortom: het weghalen van het eiwit paracinguline in de nieren kan ervoor zorgen dat hoge bloeddruk niet ontstaat, wat een heel nieuwe manier kan zijn om hypertensie in de toekomst te behandelen.