VK – Vaping door jongeren is gestagneerd, vaping door volwassenen op een recordhoogte

Uit de nieuwste bevindingen uit de jaarlijkse onderzoeken van Action on Smoking and Health (ASH) onder jongeren en volwassenen blijkt dat 11% van de Britse volwassenen vapen, tegen 9% in 2023. Het percentage vapen onder 11-17-jarigen is echter Het aantal ouderen is niet toegenomen: 7,6% van de jongeren vapt af en toe of regelmatig, en 17% van de jongeren heeft ooit gedampt, vergelijkbaar met de niveaus gerapporteerd in 2023.

De meest recente reeks onderzoeken van ASH werd in februari/maart 2024 uitgevoerd door YouGov:

Enquêtesteekproef volwassenen: 13.266 GB 18+ volwassenen
Steekproef onder jongeren: 2.349 11-17-jarigen

Ondanks de schijnbare vertraging in het vapen onder jongeren, is er geen ruimte voor zelfgenoegzaamheid. Het aandeel van het huidige vapen onder 11-17-jarigen is nog steeds aanzienlijk hoger dan vóór de pandemie (7,6% in 2024 vergeleken met 4,4% in 2019). De blootstelling aan vape-marketing blijft hoog onder jongeren; slechts 19% zegt niet te zien dat vapes worden gepromoot. Jongeren zien vapes het meest waarschijnlijk in winkels worden gepromoot (55%), gevolgd door online (29%). TikTok is de plek waar 11- tot 17-jarigen het vaakst melden dat ze online promotie zien.

Naast het in kaart brengen van de huidige niveaus van vapen onder volwassenen en jongeren, beoordeelt ASH ook het niveau van publiek begrip over de relatieve veiligheid van vapen in vergelijking met roken. Dit jaar is het publieke begrip naar een historisch dieptepunt gedaald, waarbij de helft van alle volwassenen (50%) en meer dan de helft (58%) van de 11-17-jarigen gelooft dat vapen net zo slecht is voor de gezondheid, of erger dan , roken.

Hazel Cheeseman, plaatsvervangend hoofd van Action on Smoking and Health, zei:
“De Tabaks- en Vapewet omvat de bevoegdheden die nodig zijn om het vapen onder jongeren terug te dringen en moet snel worden aangenomen. Het is echter ook belangrijk voor de gezondheid van kinderen om volwassenen te laten stoppen met roken. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat vapen minder schadelijk is dan roken, maar het publieke begrip is de andere kant op gegaan.

“Het is te hopen dat 2024 een keerpunt kan zijn en dat het vapen onder jongeren zal afnemen, naast een verbetering van het publieke begrip over de rol die vapen kan spelen bij het helpen van de 6 miljoen rokers in Groot-Brittannië om te stoppen.”