Antipsychotica voor dementie brengen meer schade toe dan erkend

Het gebruik van antipsychotica bij mensen met dementie gaat gepaard met hogere risico’s op een breed scala aan ernstige gezondheidsproblemen vergeleken met niet-gebruik, volgens een nieuwe studie van een samenwerking tussen de universiteiten van Manchester, Nottingham, Edinburgh en Dundee.

Een hoger percentage beroertes, bloedstolsels, hartaanvallen, hartfalen, fracturen, longontsteking en acuut nierletsel werden waargenomen in het onderzoek dat werd gefinancierd door het National Institute for Health and Care Research (NIHR) en vandaag in The BMJ werd gepubliceerd.

De bevindingen laten een aanzienlijk breder scala aan schade zien die verband houdt met het gebruik van antipsychotica bij mensen met dementie dan eerder werd erkend in waarschuwingen van de toezichthouders, waarbij de risico’s het grootst zijn kort na het starten van de medicijnen, wat de noodzaak van verhoogde voorzichtigheid in de vroege stadia van de behandeling onderstreept.

Ondanks bezorgdheid over de veiligheid worden antipsychotica nog steeds op grote schaal voorgeschreven voor gedrags- en psychologische symptomen van dementie, zoals apathie, depressie, agressie, angst, prikkelbaarheid, delirium en psychose.

Eerdere waarschuwingen van toezichthouders bij het voorschrijven van antipsychotica voor deze symptomen waren gebaseerd op bewijs van verhoogde risico’s op beroerte en overlijden, maar bewijs van andere nadelige gevolgen was minder overtuigend bij mensen met dementie.

Om deze onzekerheid aan te pakken, hebben onderzoekers van de Universiteit van Manchester de risico’s onderzocht van verschillende nadelige gevolgen die mogelijk verband houden met het gebruik van antipsychotica bij mensen met dementie.

De van belang zijnde uitkomsten waren beroerte, ernstige bloedstolsels (veneuze trombo-embolie), hartaanval (myocardinfarct), hartfalen, onregelmatig hartritme (ventriculaire aritmie), fracturen, longontsteking en acuut nierletsel.

Met behulp van gekoppelde eerstelijnszorg-, ziekenhuis- en sterftegegevens in Engeland identificeerden ze tussen januari 1998 en mei 2018 173.910 mensen (63% vrouwen) met de diagnose dementie op een gemiddelde leeftijd van 82 jaar, aan wie in het jaar vóór hun diagnose geen antipsychoticum was voorgeschreven. .

Elk van de 35.339 patiënten die op of na de datum van de diagnose dementie een antipsychoticum voorgeschreven kregen, werd vervolgens vergeleken met maximaal 15 willekeurig geselecteerde patiënten die geen antipsychotica hadden gebruikt.

De meest voorgeschreven antipsychotica waren risperidon, quetiapine, haloperidol en olanzapine, die samen bijna 80% van alle voorschriften voor hun rekening namen.

Er werd ook rekening gehouden met potentieel invloedrijke factoren, waaronder persoonlijke kenmerken van de patiënt, levensstijl, reeds bestaande medische aandoeningen en voorgeschreven medicijnen.

Vergeleken met niet-gebruik werden antipsychotica geassocieerd met verhoogde risico’s voor alle uitkomsten, behalve ventriculaire aritmie. In de eerste drie maanden van de behandeling bedroeg het percentage longontsteking onder antipsychoticagebruikers bijvoorbeeld 4,48% versus 1,49% onder niet-gebruikers. Na één jaar was dit gestegen tot 10,41% voor antipsychoticagebruikers versus 5,63% voor niet-gebruikers.

Het risico op acuut nierletsel (1,7 maal hoger risico), beroerte en veneuze trombo-embolie (1,6 maal hoger risico) was ook hoog onder gebruikers van antipsychotica vergeleken met niet-gebruikers.

Voor bijna alle uitkomsten waren de risico’s het hoogst tijdens de eerste week van antipsychotische behandeling, vooral voor longontsteking.

De onderzoekers schatten dat gedurende de eerste zes maanden van de behandeling het gebruik van antipsychotica geassocieerd zou kunnen zijn met één extra geval van longontsteking op elke 9 behandelde patiënten, en één extra hartaanval op elke 167 behandelde patiënten. Over twee jaar kan er sprake zijn van één extra geval van longontsteking op elke 15 behandelde patiënten, en één extra hartaanval op elke 254 behandelde patiënten.

Het betrof een grote analyse op basis van betrouwbare gezondheidsgegevens. Omdat het echter om een observationeel onderzoek ging, kunnen er geen harde conclusies worden getrokken over oorzaak en gevolg. En hoewel er voor een reeks factoren is gecorrigeerd, kan de mogelijkheid dat andere niet-gemeten variabelen de resultaten hebben beïnvloed, niet worden uitgesloten.

Senior auteur Prof Darren M Ashcroft, Universiteit van Manchester, directeur van NIHR Greater Manchester Patient Safety Research Collaboration (PSRC), NIHR Senior Investigator zei: “De afgelopen jaren is het duidelijk geworden dat steeds meer mensen met dementie antipsychotica voorgeschreven krijgen, ondanks bestaande wettelijke veiligheidswaarschuwingen. Het is belangrijk dat alle potentiële voordelen van antipsychotische behandeling zorgvuldig worden afgewogen tegen het risico op ernstige schade, en behandelplannen moeten regelmatig worden herzien in alle gezondheids- en zorgomgevingen.”

Co-onderzoeker Prof. Tony Avery, OBE, Universiteit van Nottingham, en NIHR Senior Onderzoeker zei: “Al vele jaren zijn er zorgen over de veiligheid van het gebruik van antipsychotica voor de behandeling van de gedrags- en psychologische symptomen van dementie, waarbij een verhoogd risico op beroerte en overlijden wordt gerapporteerd. Ons onderzoek toont aan dat het gebruik van antipsychotica bij deze groep patiënten ook in verband wordt gebracht met andere schade, waaronder longontsteking, veneuze trombo-embolie, myocardinfarct, hartfalen, fracturen en acuut nierschade. Dit betekent dat het nog belangrijker is om rekening te houden met het risico op schade wanneer we overwegen om deze medicijnen voor te schrijven en waar mogelijk alternatieve benaderingen te gebruiken.”

Hoofdauteur Dr. Pearl Mok, Research Fellow, Universiteit van Manchester zei: “Nu het aantal mensen met dementie de komende jaren naar verwachting sterk zal toenemen, is verder onderzoek nodig naar veiligere medicijnen en efficiëntere niet-medicamenteuze behandelingen voor gedragsmatige en psychologische symptomen van dementie.”

Bron: University of Manchester