Chronisch slaaptekort kan insulineresistentie verhogen bij gezonde vrouwen

Chronisch onvoldoende slaap kan de insulineresistentie verhogen bij verder gezonde vrouwen, met meer uitgesproken effecten bij postmenopauzale vrouwen, volgens een onderzoek gefinancierd door de National Institutes of Health. De bevindingen, gepubliceerd in Diabetes Care, benadrukken het belang van voldoende slaap bij het minimaliseren van het risico op diabetes type 2, dat kan ontstaan wanneer het lichaam er niet in slaagt een belangrijk hormoon, insuline, effectief te gebruiken om een gezonde bloedsuikerspiegel te handhaven.

“Vrouwen rapporteren een slechtere slaap dan mannen, dus begrijpen hoe slaapstoornissen hun gezondheid gedurende hun hele leven beïnvloeden, is van cruciaal belang, vooral voor vrouwen na de menopauze”, zegt Marishka Brown, Ph.D., directeur van het National Center on Sleep Disorder Research van het National Heart. , Lung, and Blood Institute (NHLBI), dat de studie mede financierde met het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK), beide onderdeel van NIH.

Eerdere studies hebben aangetoond dat slaapbeperking het risico op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en een verstoord glucosemetabolisme kan verhogen, wat kan leiden tot insulineresistentie en diabetes type 2. Veel van deze onderzoeken werden echter alleen bij mannen uitgevoerd of waren gericht op ernstige slaapbeperkingen op de korte termijn.

Bij de huidige studie werden alleen vrouwen betrokken en werd getracht vast te stellen of een langdurige, milde slaapbeperking – een vermindering van slechts 1,5 uur per nacht – de bloedglucose- en insulinespiegels van vrouwen verhoogde. Insuline helpt bij het reguleren van de glucose in het lichaam, en wanneer de lichaamscellen resistentie tegen insuline opbouwen, kunnen ze deze minder effectief gebruiken en kan het risico op prediabetes en diabetes type 2 dramatisch stijgen.

Voor de studie rekruteerden de onderzoekers 40 vrouwen in de leeftijd van 20 tot 75 jaar, die een gezond slaappatroon hadden (minstens 7 tot 9 uur per nacht), normale nuchtere glucosewaarden, maar een verhoogd risico hadden op cardiometabolische ziekten als gevolg van overgewicht of obesitas of een familiegeschiedenis van diabetes type 2, verhoogde lipiden in het bloed of hart- en vaatziekten.

Om een basislijn voor het onderzoek vast te stellen, droegen vrouwen een sensor om hun polsen om hun slaap vast te leggen en hun typische slaappatroon gedurende twee weken te bepalen en nachtelijke slaaplogboeken bij te houden. De vrouwen voltooiden vervolgens twee onderzoeksfasen van zes weken in willekeurige volgorde: één waarin ze hun gezonde slaappatroon bleven volgen en één waarin de slaap beperkt was. Tussendoor namen ze een pauze van zes weken om te herijken.

Tijdens de adequate slaapfase hielden de deelnemers hun typische bed- en waaktijden aan. Gemiddeld sliepen ze 7,5 uur per nacht. In de slaapbeperkingsfase stelden de deelnemers hun bedtijd met 1,5 uur per nacht uit, terwijl ze hun typische wektijd aanhielden. Tijdens deze fase sliepen ze 6,2 uur per nacht, wat overeenkomt met de gemiddelde slaapduur van Amerikaanse volwassenen met onvoldoende slaap. Aan het begin en einde van elke onderzoeksfase voltooiden de deelnemers een orale glucosetolerantietest om de glucose- en insulinebloedspiegels te meten, samen met een MRI-scan om de lichaamssamenstelling te meten.

De onderzoekers ontdekten dat het beperken van de slaap tot 6,2 uur of minder per nacht gedurende zes weken de insulineresistentie verhoogde met 14,8% bij zowel pre- als postmenopauzale vrouwen, met ernstigere gevolgen voor postmenopauzale vrouwen – zelfs 20,1%. Bij vrouwen in de pre-menopauze ontdekten ze dat de nuchtere insulineniveaus stegen als reactie op slaapbeperking, terwijl de niveaus van zowel nuchtere insuline als nuchtere glucose de neiging hadden te stijgen bij postmenopauzale vrouwen.

“Wat we zien is dat er meer insuline nodig is om de glucosespiegels bij vrouwen onder omstandigheden van slaapbeperking te normaliseren, en zelfs dan heeft de insuline mogelijk niet genoeg gedaan om de stijgende bloedsuikerspiegels van postmenopauzale vrouwen tegen te gaan”, zegt Marie. -Pierre St-Onge, Ph.D., universitair hoofddocent voedingsgeneeskunde en directeur van het Center of Excellence for Sleep and Circadian Research aan de Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons, New York City, en senior auteur van het onderzoek. “Als dat in de loop van de tijd aanhoudt, is het mogelijk dat langdurige onvoldoende slaap bij mensen met prediabetes de progressie naar diabetes type 2 zou kunnen versnellen.”

De onderzoekers keken ook of veranderingen in lichaamsgewicht de veranderingen verklaarden die ze zagen in het insuline- en glucosegehalte, omdat mensen de neiging hebben om meer te eten als ze weinig slaap hebben. Ze ontdekten echter dat de effecten op de insulineresistentie grotendeels onafhankelijk waren van veranderingen in lichaamsgewicht, en zodra de vrouwen weer de typische 7-9 uur per nacht gingen slapen, keerden de insuline- en glucosespiegels terug naar normaal.

“Deze studie biedt nieuw inzicht in de gezondheidseffecten van zelfs kleine slaaptekorten bij vrouwen in alle stadia van de volwassenheid en raciale en etnische achtergronden”, zegt Corinne Silva, Ph.D., programmadirecteur bij de afdeling Diabetes, Endocrinologie en Metabolische Wetenschappen. Ziekten bij NIDDK.

“Onderzoekers plannen aanvullende onderzoeken om beter te begrijpen hoe slaaptekort de stofwisseling bij mannen en vrouwen beïnvloedt, en om slaapinterventies te onderzoeken als hulpmiddel bij de preventie van diabetes type 2.”