Video – Dr. Vandana Shiva – nee tegen verlenging van glyfosaat in de EU

Op 16 november 2023 stemt de Europese Unie over de verlenging van de licentie voor het toegestane gebruik van glyfosaat binnen de EU voor de komende 10 jaar.

In veel delen van de wereld is glyfosaat inmiddels verboden vanwege de verwoestende effecten op de gezondheid van mens en milieu.

Glyfosaat blijkt een van de hoofdveroorzakers te zijn van het uitsterven van de biodiversiteit, waaronder bijen, insecten, vogels en andere wilde dieren, en is ook verwoestend voor het bodemmicrobioom.

Bayer-Monsanto, de maker van glyfosaat, is nu aangeklaagd voor meer dan 2,42 miljard dollar voor het veroorzaken van kanker bij duizenden slachtoffers.

Als de Europese Unie haar beloften aangaande duurzame en biologische landbouw via het Farm to Fork beleid serieus neemt, dan moet de verlenging van glyfosaat worden geweigerd. Net als in veel andere delen van de wereld.

We moeten terug naar biodiversiteit. In de afgelopen 30 jaar heeft Navdanya, samen met duizenden anderen, bewezen dat biologische, regeneratieve en op biodiversiteit gebaseerde landbouw de weg naar een werkelijk duurzame en ecologische toekomst biedt. Die op biodiversiteit gebaseerde landbouw die onze bodem, water en gezondheid vernieuwt, heeft de potentie om de wereld te voeden en tegelijkertijd een toekomst te creëren waarin onze gezondheid en de gezondheid van de planeet centraal staan.