Yoga in verwarmde omgeving om de symptomen van depressie te verminderen

In een gerandomiseerde, gecontroleerde klinische studie onder volwassenen met een matige tot ernstige depressie ervoeren degenen die deelnamen aan verwarmde yogasessies een significant grotere vermindering van de depressieve symptomen vergeleken met een controlegroep.

De resultaten van het onderzoek, dat werd geleid door wetenschappers van het Massachusetts General Hospital (MGH), één van de oprichters van Mass General Brigham (MGB), en werd gepubliceerd in de Journal of Clinical Psychiatry, geven aan dat verwarmde yoga een haalbare behandelingsoptie zou kunnen zijn. voor patiënten met een depressie.

In de acht weken durende proef werden 80 deelnemers gerandomiseerd in twee groepen: één die sessies van 90 minuten Bikram yoga kreeg, beoefend in een kamer met een temperatuur van 45°C, en een tweede groep die op een wachtlijst werd geplaatst (deelnemers op de wachtlijst voltooiden de yoga-interventie na hun wachtlijstperiode). In totaal zijn 33 deelnemers uit de yogagroep en 32 deelnemers uit de wachtlijstgroep meegenomen in de analyse.

Deelnemers aan de interventiegroep kregen minimaal twee yogalessen per week voorgeschreven, maar in totaal volgden ze gemiddeld 10,3 lessen gedurende acht weken.

Na acht weken hadden yogadeelnemers een significant grotere vermindering van depressieve symptomen dan deelnemers op de wachtlijst, zoals beoordeeld aan de hand van de door artsen beoordeelde Inventory of Depressive Symptomatology (IDS-CR) schaal.

Onderzoekers merkten ook op dat 59,3% van de yogadeelnemers een afname van de symptomen van 50% of meer had, vergeleken met 6,3% van de deelnemers op de wachtlijst. Bovendien behaalde 44% in de yoga-arm zulke lage IDS-CR-scores dat hun depressie in remissie werd beschouwd, vergeleken met 6,3% in de wachtlijst-arm.

Depressieve symptomen verminderden zelfs bij deelnemers die slechts de helft van de voorgeschreven hoeveelheid yoga ontvingen, wat erop wijst dat verwarmde yogasessies van slechts één keer per week nuttig zouden kunnen zijn.

“Op yoga en warmte gebaseerde interventies kunnen mogelijk de behandeling van depressieve patiënten veranderen door een niet-medicamenteuze aanpak te bieden met extra fysieke voordelen als bonus”, zegt hoofdauteur Maren Nyer, PhD, directeur van Yoga Studies aan de Universiteit van New York. Klinisch en onderzoeksprogramma voor depressie aan het Massachusetts General Hospital en assistent-professor psychiatrie aan de Harvard Medical School.

“We ontwikkelen momenteel nieuwe onderzoeken met als doel de specifieke bijdrage van elk element – warmte en yoga – aan de klinische effecten die we bij depressie hebben waargenomen, te bepalen.”

Deelnemers beoordeelden de verwarmde yogasessies positief en ondervonden geen ernstige nadelige effecten van de interventie.

“Toekomstig onderzoek is nodig om verwarmde en niet-verwarmde yoga tegen depressie te vergelijken om te onderzoeken of warmte voordelen heeft naast die van yoga, vooral gezien het veelbelovende bewijs voor hyperthermie van het hele lichaam als behandeling voor depressieve stoornissen”, zegt senior auteur David Mischoulon, MD, PhD,

Vertaling; Andre Teirlinck