Onderzoek wijst op slechte zorg voor bewoners met dementie en gehoorproblemen

Volgens een nieuwe studie van onderzoekers van de Universiteit van Manchester krijgen slechthorende mensen met dementie niet de zorg die ze hard nodig hebben. Het geanonimiseerde onderzoek onder tien medewerkers van acht verschillende verzorgingshuizen, gepubliceerd in het tijdschrift Disability and Rehabilitation, onthulde hoe bewoners grotendeels geen toegang hadden tot audiologische diensten.

Het probleem is vooral relevant in Groot-Brittannië, waar ongeveer 70% van de bewoners van langdurige verzorgingshuizen dementie heeft en 85% gehoorverlies heeft. “Mensen met dementie behoren nu al tot de meest kwetsbare mensen in de samenleving”, zegt hoofdauteur dr. Hannah Cross, “En omdat gehoorverlies bij deze mensen de opwinding, verwarring, eenzaamheid en sociale terugtrekking kan vergroten, is het de taak om zorg van hoge kwaliteit te bieden is zelfs nog belangrijker.”

Alle deelnemers aan het onderzoek zeiden dat audiologen zelden verzorgingshuizen bezoeken in vergelijking met andere beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg; twee zeiden dat ze er nog nooit een hadden gezien.

Hoewel het merendeel van de door de onderzoekers geïnterviewde medewerkers geloofde dat gehoorondersteuning nuttig was, zorgde een gebrek aan training ervoor dat ze niet over de kennis beschikten om deze effectief te implementeren.

Het personeel vond het bijvoorbeeld moeilijk om te herkennen of de communicatieproblemen van bewoners veroorzaakt werden door dementie of gehoorverlies.

Training over gehoorverlies voor personeel in verzorgingshuizen is niet verplicht in Groot-Brittannië.

Maar basistraining voor gehoorondersteuning, gehoorapparaten, communicatietechnieken en andere hulpmiddelen zoals flashcards zouden een verschil maken voor de levenskwaliteit van bewoners, betogen de onderzoekers.

Dr. Cross zei: “Vaak wordt van bewoners met dementie verwacht dat zij audiologische klinieken buiten hun verzorgingshuis bezoeken, meestal in een ziekenhuis of kliniek. Dat zorgt voor stress en verwarring bij de bewoners, wanneer zij aanwezig kunnen zijn.

“Voor bewoners van verzorgingshuizen met dementie is het volledig aan professioneel zorgpersoneel en audiologen om hen en hun hoorbehoeften te ondersteunen.

“Het effectief behandelen van hun gehoorproblemen kan de levenskwaliteit van bewoners en hun verzorgers echt verbeteren.”

Het onderzoek werd online uitgevoerd op het hoogtepunt van de pandemie, toen verzorgingshuizen grotendeels afgesloten waren van publieke toegang. De door de pandemie veroorzaakte problemen leken echter weinig verschil te maken voor de audiologische diensten van de bewoners, die al minimale zorg kregen.

Ze voegde eraan toe: “Wij denken dat een radicale herziening van de opleiding en dienstverlening nodig is als we mensen willen helpen die in verzorgingshuizen wonen met dementie en gehoorverlies.

Er zijn ‘Staff Hearing Champions’ aanbevolen, maar zonder de juiste stimulering is het niet duidelijk hoeveel impact ze zouden hebben op personeel dat al een zeer hoge werkdruk heeft.

“Maar zonder enige twijfel is een grotere samenwerking tussen verzorgingshuizen en audiologische diensten dringend nodig, zodat bewoners gelijke toegang hebben tot gezondheidszorgdiensten, idealiter binnen het verzorgingshuis.

“En training voor personeel op het gebied van onderhoud van hoortoestellen en communicatietechnieken zal ook een verschil maken.”