Korte blootstelling aan luchtvervuiling verhoogt al risico op een beroerte

Kortdurende blootstelling aan luchtvervuiling kan in verband worden gebracht met een verhoogd risico op een beroerte, blijkt uit een meta-analyse gepubliceerd in de online uitgave van Neurology® van 27 september 2023, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology. Kortdurende blootstelling werd gedefinieerd als optredend binnen vijf dagen na de beroerte.

“Eerder onderzoek heeft een verband aangetoond tussen langdurige blootstelling aan luchtvervuiling en een verhoogd risico op een beroerte”, zegt studieauteur Ahmad Toubasi, MD, van de Universiteit van Jordanië in Amman. “De correlatie tussen kortdurende blootstelling aan luchtvervuiling en een beroerte was echter minder duidelijk. Voor ons onderzoek keken we niet naar weken of maanden blootstelling, maar naar slechts vijf dagen en vonden we een verband tussen kortdurende blootstelling aan luchtvervuiling en een verhoogd risico op een beroerte.”

De meta-analyse omvatte een beoordeling van 110 onderzoeken waarin meer dan 18 miljoen gevallen van beroerte waren opgenomen.

Onderzoekers keken naar verontreinigende stoffen zoals stikstofdioxide, ozon, koolmonoxide en zwaveldioxide.

Ze keken ook naar deeltjes van verschillende grootte, waaronder PM1, luchtvervuiling met een diameter kleiner dan 1 micron (μm), evenals PM2,5 en PM10. PM2,5 of kleiner omvat inhaleerbare deeltjes uit de uitlaatgassen van motorvoertuigen, de verbranding van brandstoffen door elektriciteitscentrales en andere industrieën, evenals bos- en grasbranden. PM10 omvat stof van wegen en bouwplaatsen.

Mensen die werden blootgesteld aan een hogere concentratie van verschillende soorten luchtverontreiniging hadden een verhoogd risico op een beroerte. Hogere concentraties stikstofdioxide werden in verband gebracht met een 28% verhoogd risico op een beroerte; hogere ozonniveaus waren gekoppeld aan een stijging van 5%; koolmonoxide kende een stijging van 26%; en zwaveldioxide kende een stijging van 15%. Een hogere concentratie PM1 was gekoppeld aan een 9% verhoogd risico op een beroerte, waarbij PM2,5 15% en PM10 14% bedroeg.

Hogere niveaus van luchtvervuiling werden ook in verband gebracht met een hoger risico op overlijden door een beroerte. Hogere concentraties stikstofdioxide werden in verband gebracht met een 33% verhoogd risico op overlijden door een beroerte, zwaveldioxide een stijging van 60%, PM2,5 een stijging van 9% en PM10 een stijging van 2%.

“Er is een sterk en significant verband tussen luchtvervuiling en het optreden van een beroerte, evenals de dood door een beroerte binnen vijf dagen na blootstelling,” zei Toubasi. “Dit benadrukt het belang van mondiale inspanningen om beleid te creëren dat de luchtvervuiling terugdringt. Als je dat wel doet, kan het aantal beroertes en de gevolgen daarvan afnemen.”

Een beperking van de meta-analyse was dat de meeste onderzoeken werden uitgevoerd in landen met hoge inkomens, terwijl er beperkte gegevens beschikbaar waren uit landen met lage en middeninkomens.