Beïnvloeden veranderde darmmicroben het risico op hyperactiviteit?

Nieuw onderzoek gepubliceerd in het Journal of Child Psychology and Psychiatry suggereert dat de microbiële samenstelling van de darm de gevoeligheid van een kind voor aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) kan beïnvloeden. Het menselijke maagdarmkanaal herbergt een grote populatie micro-organismen zoals bacteriën, virussen en schimmels.

Toen onderzoekers fecale monsters vergeleken van 35 kinderen met ADHD en 35 gezonde controles, hadden monsters van kinderen met ADHD hogere niveaus van bepaalde soorten schimmels en lagere niveaus van andere soorten. In experimenten met cellen die in het laboratorium werden gekweekt, verhoogde één soort in overvloed in monsters van kinderen met ADHD – genaamd Candida albicans – de doorlaatbaarheid van cellen die de darm bekleden.

Dit kan een “lekkende darm” creëren waardoor bacteriën in de bloedbaan kunnen komen, wat mogelijk kan leiden tot ontstekingen in het hele lichaam en de hersenen. “Het menselijk lichaam is de thuisbasis van een complex en divers microbieel ecosysteem, en de bevindingen van deze studie suggereren dat dysbiose van het mycobioom van de schimmel bij ADHD de gezondheid van de patiënt kan beïnvloeden”, schreven de auteurs.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jcpp.13779