Een handvol amandelen kan de extra kilo’s op afstand houden

Gewichtsverlies is nooit een gemakkelijke noot om te kraken, maar volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Zuid-Australië kan een handvol amandelen extra kilo’s op afstand houden.

Onderzoekend hoe amandelen de eetlust kunnen beïnvloeden, ontdekten onderzoekers dat een tussendoortje van 30-50 gram amandelen mensen zou kunnen helpen het aantal kilojoules dat ze per dag consumeren te verminderen.

Uit de studie, gepubliceerd in het European Journal of Nutrition, bleek dat mensen die amandelen consumeerden – in tegenstelling tot een energie-equivalente koolhydraatsnack – hun energie-inname met 300 kilojoule verlaagden (waarvan de meeste afkomstig waren van junkfood) bij de volgende maaltijd.

Dr Sharayah Carter van UniSA’s Alliance for Research in Exercise, Nutrition and Activity (ARENA) zegt dat het onderzoek waardevolle inzichten biedt voor gewichtsbeheersing.

“Percentages van overgewicht en obesitas zijn een groot probleem voor de volksgezondheid en het moduleren van de eetlust door een betere hormonale respons kan de sleutel zijn tot het bevorderen van gewichtsbeheersing”, zegt dr. Carter.

“Ons onderzoek onderzocht de hormonen die de eetlust reguleren, en hoe noten – met name amandelen – kunnen bijdragen aan de beheersing van de eetlust.”

“We ontdekten dat mensen die amandelen aten veranderingen ervoeren in hun eetlustregulerende hormonen, en dat deze mogelijk hebben bijgedragen aan een verminderde voedselinname (met 300 kJ).”

In Australië hebben twee op de drie (12,5 miljoen) volwassenen overgewicht of obesitas. Wereldwijd hebben 1,9 miljard volwassenen overgewicht, waarvan 650 miljoen zwaarlijvig.

Uit de studie bleek dat mensen die amandelen aten 47 procent lagere C-peptide-responsen hadden (wat de insulinegevoeligheid kan verbeteren en het risico op het ontwikkelen van diabetes en hart- en vaatziekten kan verminderen); en hogere niveaus van glucoseafhankelijke insulinotrope polypeptide (18 procent hoger), glucagon (39 procent hoger) en pancreaspolypeptideresponsen (44 procent hoger). Glucagon stuurt verzadigingssignalen naar de hersenen, terwijl pancreaspolypeptide de spijsvertering vertraagt, wat de voedselinname kan verminderen, wat beide gewichtsverlies bevordert.

“Amandelen bevatten veel eiwitten, vezels en onverzadigde vetzuren, die kunnen bijdragen aan hun verzadigende eigenschappen en helpen verklaren waarom er minder kilojoules werden geconsumeerd.”

De bevindingen van deze studie tonen aan dat het eten van amandelen kleine veranderingen teweegbrengt in de energie-inname van mensen. Dr. Carter zegt dat dit op de lange termijn klinische effecten kan hebben.

“Zelfs kleine, positieve veranderingen in levensstijl kunnen over een langere periode een impact hebben. Als we kleine, duurzame veranderingen aanbrengen, is de kans groter dat we onze algehele gezondheid op de lange termijn verbeteren’, zegt dr. Carter.

“Amandelen zijn een fantastisch gezond tussendoortje om in de dagelijkse voeding op te nemen. We zijn nu verheugd om te kijken hoe amandelen de eetlust kunnen beïnvloeden tijdens een dieet voor gewichtsverlies en hoe ze op de lange termijn kunnen helpen bij gewichtsbeheersing.

Persbericht University of South Australia