Ontstekingsremmers kunnen artritis verergeren

Volgens een nieuwe studie die wordt gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Radiological Society of North America (RSNA) kan het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen en naproxen voor artrose de ontsteking in het kniegewricht na verloop van tijd verergeren.

Artrose is de meest voorkomende vorm van artritis en treft meer dan 32 miljoen volwassenen in de VS en meer dan 500 miljoen mensen wereldwijd. Het komt het meest voor in de handen, heupen en knieën. Bij mensen met artrose slijt het kraakbeen dat het gewricht beschermt geleidelijk weg. Artritis gaat vaak gepaard met ontsteking of zwelling van het gewricht, wat pijnlijk kan zijn.

Niet-steroïde anti inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) worden vaak voorgeschreven tegen artrosepijn en -ontsteking, maar er is weinig bekend over de langetermijneffecten van deze medicijnen op de progressie van de ziekte.

“Tot op heden is er geen curatieve therapie goedgekeurd om de progressie van knieartrose te genezen of te verminderen”, zegt de hoofdauteur van het onderzoek, Johanna Luitjens, postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Radiologie en Biomedische Beeldvorming aan de Universiteit van Californië, San Francisco. “NSAID’s worden vaak gebruikt om pijn te behandelen, maar het is nog steeds een open discussie over hoe het gebruik van NSAID’s de resultaten voor artrose patiënten beïnvloedt. Met name de impact van NSAID’s op synovitis, of de ontsteking van het membraan dat het gewricht bekleedt, is nooit geanalyseerd met behulp van op MRI gebaseerde structurele biomarkers.”

Dr. Luitjens en collega’s trachtten het verband tussen NSAID-gebruik en synovitis bij patiënten met artrose van de knie te analyseren en na te gaan hoe behandeling met NSAID’s de gewrichtsstructuur in de loop van de tijd beïnvloedt.

“Synovitis bemiddelt bij de ontwikkeling en progressie van artrose en kan een therapeutisch doelwit zijn,” zei Dr. Luitjens. “Daarom was het doel van onze studie om te analyseren of behandeling met NSAID’s de ontwikkeling of progressie van synovitis beïnvloedt en om te onderzoeken of biomarkers voor beeldvorming van kraakbeen, die veranderingen in artrose weerspiegelen, worden beïnvloed door behandeling met NSAID’s.”

Voor het onderzoek werden 277 deelnemers van het Osteoarthritis Initiative cohort met matige tot ernstige artrose en aanhoudende NSAID-behandeling gedurende ten minste één jaar tussen baseline en vier jaar follow-up opgenomen in het onderzoek en vergeleken met een groep van 793 controle deelnemers niet behandeld met NSAID’s. Alle deelnemers ondergingen aanvankelijk en na vier jaar een 3T-MRI van de knie. Beelden werden gescoord voor biomarkers van ontsteking.

Kraakbeen dikte, samenstelling en andere MRI-metingen dienden als niet-invasieve biomarkers voor het evalueren van de progressie van artritis.

De resultaten toonden geen langetermijnvoordeel van het gebruik van NSAID’s. Gewrichtsontsteking en kraakbeen kwaliteit waren slechter bij baseline bij de deelnemers die NSAID’s gebruikten, vergeleken met de controlegroep, en verslechterden na vier jaar follow-up.

Vertaling: Andre Teirlinck