Verhoogd risico op dementie als een bovenste hartkamer abnormaal is

Structurele of functionele afwijkingen in het linker atrium van het hart, met of zonder symptomen, kunnen het risico op het ontwikkelen van dementie op latere leeftijd met 35% verhogen, volgens nieuw onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in de Journal of the American Heart Association, een open access, peer -reviewed tijdschrift van de American Heart Association. Het risico op dementie nam zelfs toe bij degenen die geen atriale fibrillatie of beroerte hadden, twee aandoeningen waarvan bekend is dat ze verband houden met dementie.

Het linker atrium is een van de vier kamers van het hart en is verantwoordelijk voor het ontvangen van bloed uit de longen en het in de linker hartkamer pompen, die het bloed vervolgens naar de rest van het lichaam pompt. Een afwijking in de structuur of het functioneren van het linker atrium, bekend als atriale cardiopathie, kan vaak dienen als een biomarker of voorspeller van iemands hartrisico. Atriale cardiopathie wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op beroerte en atriale fibrillatie, die beide verband houden met een verhoogd risico op dementie. In een onderzoek onder leiding van Michelle C. Johansen, MD, Ph.D., een assistent-professor neurologie aan de Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore, wilde het onderzoeksteam de relatie tussen atriale cardiopathie en dementie bepalen, en zo ja , of het onafhankelijk is van atriale fibrillatie en beroerte.

De onderzoeksresultaten benadrukken de noodzaak om een ​​beter begrip te krijgen van de relatie en mechanismen tussen een toestand van atriale disfunctie, die subklinisch kan zijn (geen symptomen vertoont) en de nieuw ontdekte associatie met dementie, merkten de onderzoekers op.

Deelnemers aan de huidige analyse maakten deel uit van een grotere studiegroep van meer dan 15.000 mensen die oorspronkelijk waren gerekruteerd voor de lopende Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) -studie, die in 1987 begon om de gezondheid van het hart te onderzoeken bij mensen die in vier verschillende gemeenschappen in de VS wonen. studiedeelnemers waren 45-65 jaar oud aan het begin van het onderzoek en kwamen uit landelijke gebieden in de VS (Forsyth County, North Carolina en Washington County, Maryland) en stedelijke gebieden: Minneapolis en Jackson, Mississippi. Alle ARIC-deelnemers woonden om de drie jaar klinische bezoeken bij, en het resulterende onderzoek en de daaruit voortvloeiende gegevens – inclusief ziekenhuisopnames, ECG-traceringen en vragenlijsten voor artsen en lijkschouwers, evenals gegevens over overlijdensakten – hebben geleid tot ontdekkingen en richtlijnen met betrekking tot atherosclerose, hartaandoeningen, nierziekte, diabetes, beroerte en cognitieve achteruitgang. Deze analyse maakt gebruik van gegevens en beoordelingen die zijn verzameld tijdens het vijfde klinische bezoek van ARIC, tussen 2011 en 2013 van de deelnemers, en volgt de deelnemers tijdens hun zesde bezoek, tussen 2016 en 2017, en hun zevende bezoek, tussen 2018 en 2019.

De huidige analyse omvatte 5.078 van de 5.952 deelnemers die terugkeerden voor hun vijfde klinische bezoek; 59% was vrouw en 41% was man. De groep van 5.078 was gemiddeld 75 jaar oud en 21% identificeerde zichzelf als zwarte volwassenen. Tijdens hun vijfde, zesde en zevende klinische bezoek werden de ARIC-deelnemers geëvalueerd op cognitieve achteruitgang die wijst op dementie.

Onderzoekers evalueerden cognitieve achteruitgang bij alle deelnemers met een uitgebreide neuropsychologische testreeks van de Uniform Data Set van het Alzheimer’s Disease Centers-programma van het National Institute on Aging, evenals een interview met informanten bij een subset van deelnemers. Interviews met informanten zijn een screeningstest van vragen, zoals het Acht-item Informant Interview om onderscheid te maken tussen veroudering en dementie, gegeven aan een echtgenoot, volwassen kind of goede vriend van de volwassene die wordt beoordeeld op cognitieve achteruitgang. De neuropsychologische testbatterij bestaat uit korte metingen van verwerkingssnelheid, episodisch geheugen, taal, aandacht en executieve functies. Een diagnose van dementie werd gegenereerd op basis van testresultaten door een computerdiagnostisch algoritme en vervolgens vastgesteld door een deskundige op basis van de diagnostische en statistische handleiding voor psychische stoornissen en de criteria die zijn uiteengezet door de National Institutes of Health en de National Institutes of Health.

Ontslagcodes van ziekenhuizen – verkregen als onderdeel van het ARIC-onderzoek, ofwel rechtstreeks uit de ontslagindexen van ziekenhuizen of van een indexeringsdienst of van een indexeringsdienst – en overlijdensakten, verkregen als onderdeel van het ARIC-onderzoek van het systeem voor geautomatiseerde classificatie van medische entiteiten, werden ook opgenomen om de cognitieve status van de deelnemers te beoordelen. Daarnaast werd hartevaluatie uitgevoerd, waaronder echocardiografie, elektrocardiografie (EKG/ECG) en bloedonderzoek om de grootte en functie van het linkeratrium van het hart te beoordelen om te controleren op tekenen van atriale cardiopathie.

Uit de analyse van de collectieve gezondheidsgegevens bleek dat gedurende de meer dan 30 jaar follow-up 763 mensen dementie ontwikkelden en 1.709 atriale cardiopathie hadden. De deelnemers met atriale cardiopathie leken 35% meer kans te hebben om zich te ontwikkelen