Tai Chi-oefeningen verbeterden herstelresultaten na een beroerte

Overlevenden van een beroerte die een zittende vorm van Tai Chi beoefenden, hadden na drie maanden een gelijke of grotere verbetering in hand- en armkracht, schouderbereik, balanscontrole, symptomen van depressie en activiteiten van het dagelijks leven, vergeleken met degenen die deelnamen aan een standaard beroerte revalidatieoefeningsprogramma, volgens nieuw onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in Stroke, het peer-reviewed vlaggenschiptijdschrift van de American Stroke Association, een afdeling van de American Heart Association.

De richtlijnen van de American Heart Association/American Stroke Association voor de vroege behandeling van patiënten met een acute ischemische beroerte raden mensen aan om binnen zeven dagen te beginnen met revalidatie na een beroerte en tot zes maanden na een beroerte door te gaan. Veel overlevenden zien echter af van revalidatietherapie omdat ze geen fysieke stabiliteit hebben of hun armen niet volledig kunnen gebruiken. De vereniging merkt ook op in een wetenschappelijke verklaring over fysieke activiteit en aanbevelingen voor lichaamsbeweging voor mensen die een beroerte hebben overleefd dat flexibiliteit en spierkrachttraining, waaronder yoga en tai chi, gunstig zijn voor overlevenden van een beroerte bij het verbeteren van het evenwicht, de kwaliteit van leven en de geestelijke gezondheid, terwijl het verminderen van de angst om te vallen.

Tai Chi, een traditionele Chinese krijgskunst, bestaat uit een reeks langzame, zorgvuldige bewegingen van de handen, armen, nek, benen en kern gecombineerd met diep ademhalen. De nieuwigheid van deze studie is dat onderzoekers een zittende routine van Tai Chi-oefeningen ontwikkelden voor mensen die recent een ischemische beroerte hadden gehad (verstopt bloedvat naar de hersenen) en hand- en armzwakte of gedeeltelijke verlamming hadden ervaren.

“Tai Chi heeft een lange geschiedenis als vorm van lichaamsbeweging in China. We hebben de Tai Chi-bewegingen herzien voor mensen met zwakte of gedeeltelijke verlamming van de ledematen. Het is zo gemaakt dat deelnemers één arm kunnen bewegen met behulp van de gezonde arm”, zegt Jie Zhao, Ph.D., hoofdauteur van de studie en docent aan de Yunnan University of Traditional Chinese Medicine in Yunnan, China.

De studie werd uitgevoerd in twee traditionele Chinese geneeskunde ziekenhuizen in Kunming, China. Onderzoekers rekruteerden 160 volwassenen (gemiddelde leeftijd van 63 jaar; 81 mannen en 79 vrouwen) die binnen zes maanden na deelname aan het onderzoek voor het eerst een ischemische beroerte hadden gehad en die hun gebruik van ten minste één arm behielden. Van de deelnemers aan de studie werd de helft willekeurig toegewezen aan het zittende Tai Chi-programma, en de andere helft maakte deel uit van de controlegroep die een standaard oefenprogramma voor revalidatie na een beroerte oefende (ziekenhuis aanbevolen bewegingen van de bovenste ledematen; de hoeveelheid, implementatiestrategieën en verantwoordelijkheden van de zorgverlener waren vergelijkbaar met de Tai Chi-groep).

De deelnemers aan de zittende Tai Chi-groep kregen gedurende een week individuele training van een Tai Chi-instructeur tijdens de ziekenhuisopname en een zelfgeleide video om gedurende 11 weken drie dagen per week thuis te oefenen. De controlegroep ontving een zelfgeleide oefenvideo met standaardoefeningen om 12 weken thuis te oefenen. Familieleden en verzorgers begeleidden de thuisoefening voor beide studiegroepen. Negenenzestig mensen in de zittende Tai Chi-groep en 65 mensen in de controlegroep voltooiden het 12-weekse programma en de 4-weekse follow-up. Fysiek functioneren en psychologische toestand werden gemeten voor alle studiedeelnemers via vragenlijsten en beoordelingsinstrumenten aan het begin van het onderzoek en op vier extra tijden tijdens het 16 weken durende programma, en de resultaten van de twee groepen werden vergeleken.

Onderzoekers analyseerden de vragenlijsten en beoordelingsinstrumenten en vonden:

Degenen in de zittende Tai Chi-groep hadden een betere hand- en armfunctie en een betere controle over de zitbalans in vergelijking met die in de standaardgroep voor revalidatie na een beroerte.

De deelnemers aan de zittende Tai Chi-groep hadden significante verminderingen van symptomen van depressie, een beter schouderbereik van beweging en vertoonden significante verbeteringen in activiteiten van het dagelijks leven en kwaliteit van leven in vergelijking met de controlegroep.

Meer dan de helft van de mensen in de Tai Chi-groep bleef oefenen na de interventie van 12 weken. Verbetering van deze maatregelen zette zich voort tijdens de follow-upperiode van 4 weken voor de Tai Chi-groep.
“Zitting Tai Chi kan in een stoel of rolstoel worden beoefend en is erg handig omdat het thuis kan worden gedaan. Het programma kost bijna niets om te oefenen, en het vereist geen speciale apparatuur of reistijd, “zei Zhao.

Dit is de eerste gerandomiseerde gecontroleerde studie gericht op een gewijzigde zittende Tai Chi-routine en vond verbeterde kortetermijnresultaten in een groep die moeite heeft om zich te houden aan een standaard oefenprogramma voor revalidatie na een beroerte. De resultaten tonen aan dat deze lichaamsoefening een effectieve optie is om balans, coördinatie, kracht en flexibiliteit te verbeteren, met name voor overlevenden van een beroerte met hand- en armzwakte of gedeeltelijke verlamming.

“Mijn vervolgonderzoek zal de langetermijneffecten van zittende tai chi meten,” zei Zhao. “Mensen zullen hoogstwaarschijnlijk de zittende Tai Chi-oefening langer dan 12 weken moeten volhouden om het voordeel te krijgen