Lichaamsbeweging vermindert het risico op darmkanker

Deskundigen hebben voor het eerst precies vastgesteld hoe lichaamsbeweging het risico op het krijgen van darmkanker kan verlagen en de groei van tumoren kan vertragen. Wetenschappers van de Universiteit van Newcastle hebben aangetoond dat fysieke activiteit ervoor zorgt dat het kanker bestrijdend eiwit, interleukine-6 (IL-6), vrijkomt in de bloedbaan, wat helpt bij het herstel van het DNA van beschadigde cellen.

De bevindingen, gepubliceerd in het International Journal of Cancer, werpen een nieuw licht op het belang van matige activiteit in de strijd tegen de levensbedreigende ziekte en kunnen in de toekomst helpen bij het ontwikkelen van behandelingen. Dr. Sam Orange, docent inspanning fysiologie aan de Universiteit van Newcastle, zei: “Eerder wetenschappelijk bewijs suggereert dat meer lichaamsbeweging beter is voor het verminderen van het risico op darmkanker. Onze bevindingen ondersteunen deze stelling.

“Wanneer lichaamsbeweging gedurende een langere periode meerdere keren per week wordt herhaald, hebben kanker bestrijdende stoffen – zoals IL-6 – die in de bloedbaan vrijkomen, de mogelijkheid om te interageren met abnormale cellen, hun DNA te repareren en de groei naar kanker te verminderen.” In de kleinschalige studie, die een principieel bewijs is, rekruteerde het team van de universiteiten van Newcastle en York St. John 16 mannen tussen 50 en 80 jaar, die allemaal levensstijl risicofactoren hadden voor darmkanker, zoals overgewicht of obesitas en niet fysiek actief.

Na een eerste bloedafname hebben de deelnemers in totaal 30 minuten met een matige intensiteit indoor gefietst en zodra ze klaar waren met trappen werd een tweede bloedmonster afgenomen. Als controlemaatregel namen wetenschappers op een aparte dag extra bloedmonsters voor en nadat de deelnemers hadden gerust. Er werden tests uitgevoerd om te zien of inspanning de concentratie van kanker bestrijdende eiwitten in het bloed veranderde in vergelijking met monsters in rust en er werd vastgesteld dat er een toename was in IL-6-eiwit.

Wetenschappers voegden de bloedmonsters toe aan darmkanker cellen in een laboratorium en volgden de celgroei gedurende 48 uur. Ze stelden vast dat bloedmonsters die direct na de inspanning werden afgenomen, de groei van de kankercellen vertraagden. Bovendien verminderden de bloedmonsters bij inspanning niet alleen de groei van kanker, maar ook de omvang van de DNA-schade, wat suggereert dat fysieke activiteit cellen kan repareren om een ​​genetisch stabiel celtype te creëren.

Dr. Orange zei: “Onze bevindingen zijn echt hoopvol omdat ze een nieuw geïdentificeerd mechanisme onthullen dat ten grondslag ligt aan hoe fysieke activiteit het risico op darmkanker vermindert zonder gewichtsverlies. “Het beter begrijpen van deze mechanismen zou kunnen helpen bij het ontwikkelen van nauwkeurigere richtlijnen voor oefeningen voor kankerpreventie. Het kan ook helpen bij het ontwikkelen van medicamenteuze behandelingen die enkele van de gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging nabootsen.

“Fysieke activiteit van elk type en elke duur kan de gezondheid verbeteren en het risico op darmkanker verminderen, maar meer is altijd beter. Mensen die een zittend leven leiden, zouden moeten beginnen met meer te bewegen en fysieke activiteit in hun dagelijkse routines in te bouwen.” Dr. Adam Odell, Senior Lecturer in Biosciences van York St John University, die ook betrokken was bij het onderzoek samen met Dr. Alastair Jordan en Dr. Owen Kavanagh, voegde eraan toe: “Belangrijk is dat niet alleen het risico op darmkanker kan worden verminderd door een actievere levensstijl. Er zijn duidelijke verbanden tussen hogere niveaus van inspanning en een lager risico op het ontwikkelen van andere vormen van kanker, zoals borst- en endometriumkanker.

“Door een mechanisme uit te werken waardoor regelmatige fysieke activiteit kanker bestrijdende effecten kan hebben, biedt onze studie verdere ondersteuning voor de huidige nationale en wereldwijde inspanningen om lichaamsbeweging te stimuleren.”

Darmkanker is de vierde meest voorkomende vorm van kanker in de UK, goed voor 11% van alle nieuwe kankergevallen. Er worden elk jaar ongeveer 42.900 mensen gediagnosticeerd, dat zijn er bijna 120 per dag.

Geschat wordt dat fysieke activiteit het risico met ongeveer 20% vermindert. Dat kan door naar de sportschool te gaan, te sporten of door actief te wandelen of fietsen naar het werk, maar ook als onderdeel van huishoudelijke taken of werk zoals tuinieren of schoonmaken.

Het team is van plan verder onderzoek te doen om precies te bepalen hoe lichaamsbeweging DNA-schade bij kanker in een vroeg stadium vermindert en om de meest effectieve vorm van lichaamsbeweging vast te stellen als bescherming tegen de ziekte.

Referentie: Acute aerobic exercise-conditioned serum reduces colon cancer cell proliferation in vitro through IL-6-induced regulation of DNA damage. Samuel T. Orange

Vertaling persbericht Andre Teirlinck