Blootstelling aan plastic tijdens zwangerschap kan laag gewicht bij jongens verklaren

Een team onder leiding van wetenschappers van de Universiteit van Manchester heeft ontdekt hoe blootstelling van zwangere moeders aan een chemische stof die in veel kunststoffen wordt aangetroffen, de expressie van een eiwit dat verband houdt met foetale groeirestrictie (FGR) bij jongens verandert. De studie, die vandaag is gepubliceerd in Biology of Reproduction (31/3/22), is de eerste die het biologische effect van bisfenol A (BPA) vergelijkt – gevonden in ingeblikt voedsel, plastic flessen, voedselcontainers, speelgoed en medische apparatuur – op mannelijk en vrouwelijk placentaweefsel – een krachtige indicator van de gezondheid van een ongeboren baby.

Niveaus van oestrogeengerelateerde receptorgamma (ESSRG), een belangrijk gen in de menselijke placenta en een receptor voor BPA, waren half zo overvloedig in mannelijk dan in vrouwelijk placentaweefsel na behandeling met BPA, vonden ze. Hoewel de oorzaken nog steeds onduidelijk zijn, treedt FGR op wanneer de placenta niet goed genoeg werkt om een ​​baby te voorzien van de voedingsstoffen om normaal te groeien, en het is gekoppeld aan een verhoogd risico op complicaties tijdens de zwangerschap.

Baby’s geboren met FGR lopen ook een verhoogd risico op hoge bloeddruk, coronaire hartziekte, diabetes type 2 en schildklieraandoeningen op latere leeftijd. De meeste baby’s die kleiner zijn dan verwacht, zullen gezond opgroeien, maar volgens Tommy’s zal tot 10% van de zwangerschappen worden beïnvloed door FGR en moeten ze tijdens de zwangerschap nauwlettend worden gevolgd.

De studie werd gefinancierd door Tommy’s, The University of Manchester en de China Scholarship Council.

Wetenschappers weten al dat meer dan 90% van de mensen BPA in hun bloed en urine heeft en dat blootstelling tijdens de zwangerschap in verband kan worden gebracht met een laag foetaal gewicht, vooral bij jongens. Hoewel er in epidemiologische studies een verband is gevonden tussen blootstelling aan FGR en BPA, is de studie de eerste die een mogelijk biologisch mechanisme ontdekt.

De wetenschappers bootsten BPA-niveaus in de omgeving na in 18 placentamonsters van gezonde zwangerschappen: 9 waren mannelijk en 9 waren vrouwelijk. Ze kweekten de monsters vervolgens maximaal 48 uur en maten hoe de niveaus van ESRRG en zijn stroomafwaartse genen veranderden.

De mediane mRNA- en eiwitniveaus van ESRRG waren significant verlaagd met respectievelijk 38% en 28% in het mannelijke placentaweefsel dat gedurende 48 uur met 1 nanomol BPA was behandeld.

De mediane mRNA-niveaus van de stroomafwaartse genen van ESRRG waren significant verlaagd met 66% in het mannelijke placentaweefsel dat gedurende 48 uur werd behandeld met 1 nanomol BPA.

Bij hogere BPA-spiegels van 1 micromol waren de mediane mRNA-spiegels van ESRRG na 48 uur met 39% verlaagd in mannelijk placentaweefsel. Het verhoogde echter de mediaan van mRNA- en eiwitniveaus met respectievelijk 32% en 24% in het vrouwelijke placentaweefsel na 24 uur kweken.

Hoofdauteur Zhiyong Zou, een PHD-onderzoeker aan de Universiteit van Manchester, zei: “Voor het eerst identificeren we een mogelijk biologisch mechanisme dat zou kunnen verklaren waarom blootstelling aan bisfenol A bij moeders verband houdt met foetale groeibeperking bij sommige babyjongens.

“Onze studie van placenta suggereert dat deze overvloedige chemische stof die in plastic wordt aangetroffen, zich bindt met een gen genaamd ESRRG om de signaalroutes in mannelijke menselijke placenta’s te onderbreken. Dat kan de werking van de placenta van een baby beïnvloeden en bijgevolg ook de ontwikkeling ervan in de baarmoeder. “Het opent ook de mogelijkheid van een therapeutisch doelwit voor geneesmiddelen.”

Hoofdonderzoeker professor Alexander Heazell van de Universiteit van Manchester zei: “De biologie van een placenta kan ons veel vertellen over de gezondheid van een baby. “Dus deze opwindende ontdekking is een mijlpaal in ons begrip van foetale groeibeperking na blootstelling aan BPA en waarom het vaker voorkomt bij babyjongens.

“Er is echter nog een lange weg te gaan voordat we de implicaties ervan volledig begrijpen, met name of zwangere vrouwen BPA-bevattende producten moeten vermijden.” Co-auteur Dr. Karen Forbes van de Universiteit van Leeds en ere-onderzoeker aan de Universiteit van Manchester zei: “FGR is gekoppeld aan vele factoren, zoals problemen tijdens de zwangerschap zoals pre-eclampsie, dus hoewel waardevol, zal deze ontdekking geen wondermiddel zijn.

“En het is belangrijk om te benadrukken dat hoewel de meesten van ons bisfenol A in ons bloed hebben, er geen bewijs is dat het gevolgen heeft voor de gezondheid van de meeste mensen.

“Desalniettemin kan een eenvoudige bloedtest die de niveaus van BPA en ESRRG meet bij patiënten met een hoog risico misschien bewijzen dat het op een dag een waardevolle interventie kan zijn.”