Mensen met diabetes die ‘s avonds minder bewerkt voedsel eten, leven langer

Onderzoek wijst uit dat het eten van koolhydraten eerder op de dag het hart gezonder houdt.

Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism van de Endocrine Society, kan het tijdstip waarop mensen met diabetes bepaalde voedingsmiddelen eten, net zo belangrijk zijn voor hun welzijn als portiegrootte en calorieën.

Maaltijden moeten in overeenstemming zijn met de biologische klok – een natuurlijk, intern proces dat de slaap-waakcyclus regelt en zich elke 24 uur herhaalt. De gezondheidsresultaten voor mensen met diabetes kunnen worden verbeterd als bepaalde voedingsmiddelen op verschillende tijdstippen van de dag worden gegeten.

“We zagen dat het eten van aardappelen in de ochtend, volle granen in de middag, groenten en melk in de avond en minder bewerkt vlees in de avond geassocieerd was met een betere overleving op lange termijn bij mensen met diabetes”, zegt Qingrao Song, MD, van Harbin Medische Universiteit in Harbin, China. “Voedingsrichtlijnen en interventie strategieën voor diabetes moeten in de toekomst de optimale consumptietijden voor voedingsmiddelen integreren.”

De onderzoekers analyseerden gegevens van 4.642 mensen met diabetes uit de National Health and Nutrition Examination Survey om hun risico op overlijden aan een hartaandoening te bepalen. Ze ontdekten dat mensen met diabetes die ‘s ochtends aardappelen of zetmeelrijke groenten aten,’ s middags volle granen en ‘s avonds donkere groenten zoals groenten en broccoli en melk, minder kans hadden om te overlijden aan hartaandoeningen. Degenen die ‘s avonds veel bewerkt vlees aten, hadden meer kans om te overlijden aan een hartaandoening.

Andere auteurs van deze studie zijn: Wenbo Jiang, Jia Zhang, Yunyan Chen, Hongyan Jiang, Yujia Long, Ying Li, Tianshu Han, Hongru Sun en Wei Wei van de Harbin Medical University.

De studie ontving financiering van de National Natural Science Foundation of China.

Het manuscript, ‘The Association of Consumption Time for Food with Cardiovascular Disease and All-Cause Mortality Among Diabetes Patients’, werd online gepubliceerd voordat het gedrukt werd.

Vertaling persbericht : Andre Teirlinck