Waarom Omicron-variant minder ernstige ziekte veroorzaakt

Onderzoekers van de Universiteit van Kent en Goethe-Universiteit Frankfurt vinden verklaring waarom de Omicron-variant minder ernstige ziekte veroorzaakt.

Een nieuwe studie door onderzoekers van de Universiteit van Kent en de Goethe-Universiteit Frankfurt toont aan dat de SARS-CoV-2 Omicron-variant minder effectief is dan Delta bij het blokkeren van een cellulair afweermechanisme tegen virussen, de zogenaamde “interferonrespons”. Uit bevindingen van celculturen blijkt dat acht belangrijke COVID-19-geneesmiddelen en kandidaat-geneesmiddelen effectief blijven tegen Omicron.

De SARS-CoV-2 Omicron-variant veroorzaakt een minder ernstige ziekte dan Delta, hoewel hij beter is in het ontsnappen aan immuunbescherming door vaccinaties en eerdere infecties. De redenen hiervoor zijn tot nu toe ongrijpbaar gebleven.

Een nieuwe studie door een onderzoeksteam met wetenschappers van de Universiteit van Kent en de Goethe-Universiteit Frankfurt heeft nu aangetoond dat Omicron variant virussen bijzonder gevoelig zijn voor remming door de zogenaamde interferon respons, een niet specifieke immuunrespons die in het hele lichaam aanwezig is. Dit biedt de eerste verklaring waarom COVID-19-patiënten die zijn geïnfecteerd met de Omicron variant minder kans hebben op een ernstige ziekte.

De celcultuurstudie toonde ook aan dat Omicron virussen gevoelig blijven voor acht van de belangrijkste antivirale geneesmiddelen en kandidaat geneesmiddelen voor de behandeling van COVID-19. Dit omvatte EIDD-1931 (actieve metaboliet van molnupiravir), ribavirine, remdesivir, favipravir, PF-07321332 (nirmatrelvir, werkzaam bestanddeel van paxlovid), nafamostat, camostat en aprotinine.

Prof Martin Michaelis, School of Bioscience, University of Kent, zei: “Onze studie geeft voor het eerst een verklaring waarom Omicron infecties minder snel ernstige ziekten veroorzaken. Het is duidelijk dat Omicron, in tegenstelling tot Delta, de interferon immuunrespons van de gastheercel niet effectief kan remmen.“

Prof. Jindrich Cinatl, Instituut voor Medische Virologie aan de Goethe Universiteit, voegde eraan toe: “Hoewel celkweek experimenten de complexere situatie bij een patiënt niet precies weergeven, leveren onze gegevens bemoedigend bewijs dat de beschikbare antivirale COVID-19-medicijnen ook effectief zijn tegen Omicron.“

Publication: Denisa Bojkova, Marek Widera, Sandra Ciesek, Mark N. Wass, Martin Michaelis, Jindrich Cinatl jr. Reduced interferon antagonism but similar drug sensitivity in Omicron variant compared to Delta variant SARS-CoV-2 isolates. In: Cell. Res. (2022) https://doi.org/10.1038/s41422-022-00619-9

Vertaling: Andre Teirlinck