Verband veranderingen hart en afname van denk- en geheugenvaardigheden

Subtiele veranderingen in de structuur en de diastolische functie van het hart van een persoon tussen vroege volwassenheid en middelbare leeftijd kunnen in verband worden gebracht met een afname van denk- en geheugenvaardigheden. Het onderzoek is gepubliceerd in het online nummer van Neurology® van 26 januari 2022, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology. De diastolische functie van het hart is wanneer het rust tussen de slagen en de kamers zich vullen met bloed.

“Cardiovasculaire risicofactoren zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op cognitieve stoornissen, maar er is veel minder bekend over de structuur en functie van het hart en de risico’s voor cognitie,” zei studie auteur Laure Rouch, PharmD, PhD, van de Universiteit van Californië, San Francisco. “We volgden jonge volwassenen gedurende 25 jaar tot middelbare leeftijd en vonden achteruitgang in denk- en geheugenvaardigheden, onafhankelijk van deze andere risicofactoren. Onze bevindingen zijn van cruciaal belang in de context van het identificeren van potentiële vroege markers in het hart van een verhoogd risico op cognitieve achteruitgang in het latere leven. Dergelijke afwijkingen komen vaak voor en worden vaak ondergediagnosticeerd omdat ze geen duidelijke symptomen veroorzaken.”

De studie keek naar 2.653 mensen met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar. De deelnemers hadden echocardiogrammen, echobeelden van het hart, aan het begin van het onderzoek en 20 en 25 jaar later opnieuw. Echocardiogrammen zijn niet-invasief en overal verkrijgbaar.

Onderzoekers gebruikten de afbeeldingen om het volgende te meten: het gewicht van de linker hartkamer, een van de vier kamers van het hart; het volume van het bloed dat de linker hartkamer vulde tijdens het pompen; en hoe goed de linker hartkamer bloed naar het lichaam pompte, met name het percentage bloed dat uit het hart werd gepompt.

Onderzoekers ontdekten over 25 jaar dat er een gemiddelde toename was in het gewicht van de linker hartkamer van 0,27 gram per vierkante meter per jaar (g/m2), met een gemiddeld gewicht van 81 g/m2 in het eerste jaar en 86 g/m2 in het laatste jaar. Er was ook een gemiddelde toename van het linker atriumvolume van 0,42 milliliter bloed per vierkante meter (ml/m2) met een gemiddeld volume van 16 ml/m2 in het eerste jaar en 26 ml/m2 in het laatste jaar.

In het laatste jaar van het onderzoek kregen de deelnemers zes cognitieve tests om denk- en geheugenvaardigheden te meten, waaronder globale cognitie, verwerkingssnelheid, uitvoerende functie, vertraagd verbaal geheugen en verbale vloeiendheid. De tests omvatten taken zoals het oproepen van woorden uit een lijst 10 minuten na het bekijken van de lijst, evenals het vervangen van symbolen door cijfers met behulp van een toets bovenaan de pagina.

Na correctie voor factoren zoals leeftijd, geslacht en opleiding, ontdekten onderzoekers dat een meer dan gemiddelde toename van de vroege tot midden volwassenheid in het gewicht van de linker hartkamer van een persoon bij de meeste tests geassocieerd was met lagere midlife-cognitie.

Tests omvatten een algemene dementietest die deelnemers vraagt ​​om taken uit te voeren zoals lijnen tekenen die afwisselend letters en cijfers verbinden, en vijf woorden herhalen, andere taken voltooien en vervolgens dezelfde vijf woorden herhalen. Scores variëren van nul tot 30, waarbij 26 en hoger staat voor normale cognitie. Deelnemers met een meer dan gemiddelde toename van het linkerventrikelgewicht hadden een gemiddelde score van 22,7, terwijl degenen zonder een meer dan gemiddelde gewichtstoename een gemiddelde score van 24 hadden.

Onderzoekers ontdekten ook dat een meer dan gemiddelde toename van de vroege tot midden volwassenheid van het linker atriumvolume geassocieerd was met lagere globale cognitie op middelbare leeftijd.

Een meer dan gemiddelde afname van het percentage bloed dat uit de linker hartkamer wordt gepompt, was echter niet geassocieerd met cognitie.

“Wat interessant is, is dat onze resultaten vergelijkbaar waren na correctie voor cardiovasculaire risicofactoren zoals hoge bloeddruk, diabetes, roken en obesitas,” zei Rouch. “Al in de jonge volwassenheid, zelfs vóór het optreden van hart- en vaatziekten, kunnen er hartafwijkingen zijn die risicomarkers kunnen zijn voor lager denk- en geheugenvaardigheden op middelbare leeftijd. In de toekomst kan een enkel echocardiogram helpen bij het identificeren van mensen met een hoger risico op cognitieve stoornissen.”

Rouch zei dat toekomstig onderzoek zou moeten uitwijzen of interventies om de structuur en functie van het hart te verbeteren, de gezondheid van de hersenen ten goede kunnen komen. Ze zei: “De vraag of een veranderde hartstructuur en -functie een risicofactor zou kunnen zijn voor cognitieve stoornissen, heeft grote gevolgen voor de volksgezondheid en zou een andere belangrijke hart-hersenverbinding kunnen onthullen.”

Een beperking van het onderzoek is dat echocardiogrammen tot 25 jaar na elkaar werden uitgevoerd met behulp van enigszins verschillende procedures en apparatuur, waardoor de gegevens moeilijk te vergelijken zijn.

De studie werd ondersteund door het National Heart, Lung, and Blood Institute, de University of Alabama in Birmingham, Northwestern University, de University of Minnesota, het Kaiser Foundation Research Institute en het National Institute on Aging.