Roken vermindert bloeddrukcontrole, zelfs voor patiënten die medicijnen gebruiken

Roken en hoge bloeddruk zijn onafhankelijke cardiovasculaire risicofactoren die vaak naast elkaar bestaan ​​bij patiënten. Hoewel het exacte effect van roken op de bloeddrukcontrole niet volledig wordt begrepen, wordt roken geassocieerd met lagere bloeddrukcontroles bij patiënten die medicijnen voor hoge bloeddruk gebruiken, volgens een poster gepresenteerd op de ACC Latin America 2021 Virtual-conferentie.

“Omdat de pathofysiologische relatie tussen arteriële hypertensie en roken niet duidelijk is, is het belangrijk voor clinici om een ​​beter begrip te hebben van de bloeddrukcontrole bij rokers. Eerdere studies bij mannen hebben een verband aangetoond, maar bij vrouwen is er tot nu toe weinig bewijs, ” zei Márcio Gonçalves de Sousa, MD, MIntMed, PhD, hoofd van de afdeling hypertensie, stoppen met roken en nefrologie van het Dante Pazzanese Instituut voor Cardiologie in São Paulo, Brazilië, en de hoofdauteur van de studie. “Bovendien is er synergie tussen deze twee risicofactoren: hypertensie verhoogt exponentieel het cardiovasculaire risico van de roker en roken verhoogt het risico op hypertensie, waardoor hun controle verslechtert.”

Onderzoekers voerden een retrospectieve evaluatie uit van een database van volwassen hypertensiepatiënten die tussen 2018 en 2019 werden gezien en behandeld. Gegevens van 710 patiënten (255 mannen, 455 vrouwen) met een gemiddelde leeftijd van 66 jaar werden geanalyseerd. De studie classificeerde bloeddrukmetingen als gecontroleerd (<140/90 mmHg), Stadium 1 (140-159 en/of 90-99 mmHg), Stadium 2 (160-179 en/of 100-109 mmHg) en Stadium 3 (> 180 en/of meer dan >100 mmHg). Onderzoekers registreerden ook informatie over tabaksgebruik en classificeerden patiënten als nooit-rokers, huidige rokers of voormalige rokers.

Over het algemeen waren de bloeddrukcontrolepercentages vergelijkbaar tussen mannen en vrouwen (respectievelijk 36,1% versus 32,5%), evenals de prevalentie van bloeddruk in stadium 1, stadium 2 en stadium 3. Onder nooit-rokers verschilde de classificatie van de bloeddruk niet naar geslacht. Van de mannelijke nooit-rokers viel 37,1% in de categorie gecontroleerde bloeddruk, vergeleken met 34,9% van de vrouwelijke nooit-rokers. Huidige rokers werden in verband gebracht met lagere bloeddrukcontroles bij mannen en vrouwen, waarbij slechts 9,1% van de mannelijke huidige rokers werd gecategoriseerd als gecontroleerde bloeddruk en 25% van de vrouwelijke huidige rokers als gecontroleerde bloeddruk. Mannelijke ex-rokers hadden 37,6% bloeddrukcontrole, wat vergelijkbaar is met mannelijke nooit-rokers, terwijl vrouwelijke voormalige rokers 23,8% bloeddrukcontrole hadden, wat een restrisico aantoont, zelfs bij stoppen met roken, zei Gonçalves de Sousa.

“Het is bekend dat mannen van middelbare leeftijd een lagere therapietrouw hebben. Wanneer ze worden geassocieerd met een ziekte die hun eigen gezondheid verwaarloost, zoals roken, wordt deze associatie gemakkelijker te begrijpen,” zei hij.

Gedragsfactoren en slechte therapietrouw zijn volgens de onderzoekers mechanismen die verder onderzoek verdienen.

“Ongetwijfeld zal het stoppen met roken de grootste hefboom zijn om volledige gezondheid te bereiken, waardoor de behoefte aan een betere therapietrouw wordt versterkt”, zei Gonçalves de Sousa. “Hoewel studies niet hebben aangetoond dat stoppen met roken de bloeddrukcontrole verbetert, hebben we in de klinische praktijk van resistente hypertensieve patiënten geconstateerd dat zowel stoppen met roken als een grotere therapietrouw worden waargenomen.”

Het patiënteneducatieplatform van ACC, CardioSmart, heeft bronnen met betrekking tot stoppen met roken. Lees meer op CardioSmart.org/StopSmoking.