Laag glycemisch dieet interessant voor diabetici

De voordelen kunnen verder gaan dan wat kan worden bereikt met medicijnen of insuline alleen.

Voor mensen met diabetes resulteert het vasthouden aan een laag glycemisch dieet in kleine maar belangrijke verbeteringen in de bloedsuikerspiegel, cholesterol, gewicht en andere risicofactoren, vindt een studie die vandaag door The BMJ is gepubliceerd.

Deze verbeteringen werden gezien boven bestaande medicatie of insulinetherapie, wat suggereert dat een laag glycemisch dieet bijzonder nuttig kan zijn als aanvullende behandeling om diabetespatiënten te helpen hun doelen te bereiken, aldus de onderzoekers.

De glycemische index (GI) geeft aan hoe snel verschillende voedingsmiddelen de bloedsuikerspiegel beïnvloeden en onderzoek heeft aangetoond dat voedingsmiddelen met een lage GI, zoals groenten, de meeste soorten fruit, peulvruchten en volkoren granen, kunnen helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en het risico op hartaandoeningen te verminderen bij mensen met diabetes.

Een dieet met een lage GI of GL (glykemische belasting) wordt daarom aanbevolen voor mensen met diabetes door klinische richtlijnen over de hele wereld. De laatste richtlijnen van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) werden echter meer dan 15 jaar geleden gepubliceerd en sindsdien zijn er verschillende onderzoeken gepubliceerd.

Daarom gingen wetenschappers op zoek naar een samenvatting van het effect van voedingspatronen met een lage GI/GL op de controle van de bloedsuikerspiegel en andere bekende risicofactoren bij diabetes om de update van de EASD-richtlijnen voor voedingsbehandeling te helpen updaten.

Hun resultaten zijn gebaseerd op 27 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken die tot mei 2021 zijn gepubliceerd en die het effect van diëten met een lage GI/GL bij diabetes gedurende drie of meer weken onderzochten.

Bij de onderzoeken waren in totaal 1.617 deelnemers betrokken met type 1- of 2-diabetes, die voornamelijk van middelbare leeftijd waren, met overgewicht of obesitas en met matig gecontroleerde type 2-diabetes die werden behandeld met medicijnen of insuline.

De proeven waren van wisselende kwaliteit, maar de onderzoekers konden de zekerheid van bewijs beoordelen met behulp van het erkend GRADE-systeem.

De resultaten laten zien dat voedingspatronen met een lage GI/GL geassocieerd waren met kleine maar klinisch betekenisvolle verlagingen van de bloedsuikerspiegels (HbA1c) in vergelijking met controlediëten met een hogere GI/GL.

Verlagingen traden ook op in andere risicofactoren, waaronder nuchtere glucose (bloedsuikerspiegel na een periode van vasten), LDL-cholesterol, triglyceriden, lichaamsgewicht, systolische bloeddruk en C-reactief proteïne (een chemische stof die verband houdt met ontsteking), maar geen bloedinsuline niveaus, HDL-cholesterol of middelomtrek

De zekerheid van bewijs was hoog voor verlaging van de bloedsuikerspiegel en matig voor de meeste andere uitkomsten, wat suggereert dat het beschikbaar bewijs een goede indicatie geeft van het waarschijnlijk voordeel bij deze populatie.

De onderzoekers wijzen op enkele beperkingen die hun resultaten kunnen hebben beïnvloed, zoals inconsistent bewijs voor het effect van lage GI/GL-voedingspatronen op LDL-cholesterol en middelomtrek, en het kleine aantal beschikbare proefvergelijkingen voor bloeddruk en ontstekingsmarkers.

Ze zeggen echter dat hun bevindingen aantonen dat voedingspatronen met een lage GI/GL “worden beschouwd als een aanvaardbare en veilige voedingsstrategie die kleine zinvolle verlagingen kan veroorzaken in het primaire doel voor glykemische controle bij diabetes, HbA1c nuchtere glucose en andere gevestigde cardiometabole risicofactoren. ”

“Onze synthese ondersteunt bestaande aanbevelingen voor het gebruik van voedingspatronen met een lage GI/GL bij de behandeling van diabetes”, concluderen ze.

Vertaling: Andre Teirlinck