Relatie schermtijd en gedragsproblemen te vroeg geboren kinderen

Onder de 6- en 7-jarigen die extreem vroeg geboren waren – vóór de 28e week van de zwangerschap – hadden degenen die meer dan twee uur schermtijd per dag hadden, meer kans op een tekort aan algemeen IQ, executief functioneren (probleem oplossend vermogen), impulsbeheersing en aandacht, volgens een studie gefinancierd door de National Institutes of Health. Evenzo hadden degenen die een televisie of computer in hun slaapkamer hadden meer kans op problemen met impulscontrole en opletten. De bevindingen suggereren dat grote hoeveelheden schermtijd de cognitieve gebreken en gedragsproblemen die vaak voorkomen bij kinderen die extreem vroeg geboren zijn, kunnen verergeren.

De studie werd uitgevoerd door Betty R. Vohr, M.D., en collega’s. Het verschijnt in JAMA Kindergeneeskunde. Financiering werd verstrekt door NIH’s Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development; Nationaal Hart-, Long- en Bloedinstituut; en National Center for Advancing Translational Sciences.

Eerdere studies hebben grote hoeveelheden schermtijd bij voldragen kinderen in verband gebracht met taal- en ontwikkelings-, gedrags- en andere problemen. In de huidige studie analyseerden onderzoekers gegevens uit een onderzoek van kinderen geboren na 28 weken of eerder. Van de 414 kinderen hadden 238 meer dan twee uur schermtijd per dag en 266 hadden een televisie of computer in hun slaapkamer. Vergeleken met kinderen met minder schermtijd per dag, scoorden degenen met veel schermtijd een gemiddeld tekort van bijna 8 punten op de percentielscores voor de uitvoerende functies, ongeveer 0,8 punten lager op impulscontrole (remming) en meer dan 3 punten hoger op onoplettendheid . Kinderen met een televisie of computer in hun slaapkamer scoorden ook lager op de maten remming, hyperactiviteit en impulsiviteit.

De auteurs concludeerden dat de bevindingen de noodzaak ondersteunen voor artsen om de mogelijke effecten van schermtijd te bespreken met gezinnen van extreem te vroeg geboren kinderen.

Vohr, BE, et al. Associatie van hoge schermtijdgebruik met cognitieve, executieve functie- en gedragsresultaten in de schoolgaande leeftijd bij extreem premature kinderen. JAMA Kindergeneeskunde.2021. doi:10.1001/jamapediatrics.2021.2041