Blootstelling aan lood in kindertijd kan persoonlijkheid negatief beïnvloeden

Blootstelling aan lood in de kindertijd kan leiden tot minder volwassen en minder gezonde persoonlijkheden op volwassen leeftijd, volgens een nieuwe studie geleid door psychologieonderzoekers van de Universiteit van Texas in Austin. De studie, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, onderzocht meer dan 1,5 miljoen mensen in 269 Amerikaanse provincies en 37 Europese landen. Onderzoekers ontdekten dat degenen die opgroeiden in gebieden met hogere niveaus van atmosferisch lood minder adaptieve persoonlijkheden hadden op volwassen leeftijd – lagere niveaus van gewetensvolheid en vriendelijkheid en hogere niveaus van neuroticisme.

“Verbanden tussen blootstelling aan lood en persoonlijkheidskenmerken zijn behoorlijk impactvol, omdat we onze persoonlijkheden overal mee naartoe nemen”, zegt Ted Schwaba, een postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Psychologie aan de UT Austin. “Zelfs een klein negatief effect van lood op persoonlijkheidskenmerken, wanneer je het samenvoegt over miljoenen mensen en alle dagelijkse beslissingen en gedragingen die onze persoonlijkheid beïnvloedt, kan echt enorme effecten hebben op het welzijn, de productiviteit en de levensduur.”

In het onderzoek koppelden onderzoekers historische atmosferische leadgegevens van de Environmental Protection Agency aan online persoonlijkheidsvragenlijsten van mensen die opgroeiden op de bemonsterde locaties. De resultaten toonden aan dat volwassenen die zijn opgegroeid in Amerikaanse provincies met hogere niveaus van atmosferisch lood, minder aangenaam en gewetensvol waren en, onder volwassenen van in de twintig en dertig, meer neurotisch dan degenen die tijdens hun kinderjaren minder aan lood waren blootgesteld.

“Deze drie eigenschappen – gewetensvolheid, vriendelijkheid en laag neuroticisme – vormen een groot deel van wat we zouden beschouwen als een volwassen, psychologisch gezonde persoonlijkheid en zijn sterke voorspellers van ons succes of falen in relaties en op het werk,” zei Schwaba. “Normaal gesproken worden mensen gedurende hun hele leven gewetensvoller en aangenamer en minder neurotisch.”

Om verder te testen of blootstelling aan lood deze verschillen veroorzaakt, onderzochten de onderzoekers de effecten van de Clean Air Act uit 1970, waarbij ze ontdekten dat mensen die geboren waren nadat het loodgehalte in de atmosfeer begon te dalen in hun land, meer volwassen, psychologisch gezonde persoonlijkheden hadden op volwassen leeftijd dan degenen die vóór hun geboorte waren geboren. provincies hebben op lood gebaseerde producten uitgefaseerd.

Om ervoor te zorgen dat deze bevindingen niet alleen cohorteffecten weerspiegelden – kenmerken die voortkomen uit gedeelde historische of sociale ervaringen – repliceerden onderzoekers hun onderzoek in Europa, waar lood later werd uitgefaseerd dan in de VS. Daar ontdekten ze dat mensen die opgroeiden in gebieden met meer atmosferisch lood waren ook minder aangenaam en meer neurotisch in de volwassenheid, hoewel de bevindingen met betrekking tot consciëntieusheid niet repliceerden.

“We weten al heel lang dat blootstelling aan lood schadelijk is, maar elke nieuwe golf van onderzoek lijkt nieuwe manieren te vinden waarop blootstelling aan lood de samenleving schaadt,” zei Schwaba. “Hoewel er tegenwoordig veel minder lood in de atmosfeer is, blijft er lood achter in leidingen, de bovengrond en het grondwater. En deze bronnen van blootstelling aan lood hebben de neiging om mensen van kleur onevenredig veel schade te berokkenen — zwarte kinderen hebben twee keer zoveel kans op een hoog loodgehalte in hun lichaam. bloed als blanke kinderen. Vanuit economisch oogpunt, vanuit het oogpunt van sociale rechtvaardigheid, of hoe je het ook bekijkt, is het ongelooflijk belangrijk om blootstelling aan lood zo veel mogelijk te beperken.”