Darmbacterie produceert stof die nieuwe zenuwcellen in de hersenen vormt

De miljarden microben die in uw darmen leven, kunnen een sleutelrol spelen bij het ondersteunen van de vorming van nieuwe zenuwcellen in de hersenen van volwassenen, met het potentieel om geheugenverlies op oudere leeftijd te voorkomen en zenuwcellen te helpen herstellen en vernieuwen na letsel, een internationale onderzoeksteam in Singapore, het VK, Australië, Canada, de VS en Zweden heeft ontdekt.

Het internationale onderzoeksteam onder leiding van hoofdonderzoeker professor Sven Pettersson, National Neuroscience Institute of Singapore, en gasthoogleraar aan de Lee Kong Chian School of Medicine, Nanyang Technological University, Singapore (NTU Singapore) en Sunway University, Maleisië, ontdekte dat darmmicroben die metaboliseren tryptofaan – een essentieel aminozuur – scheiden kleine moleculen af, indolen genaamd, die de ontwikkeling van nieuwe hersencellen bij volwassenen stimuleren.

Prof Pettersson en zijn team toonden ook aan dat de indool-gemedieerde signalen belangrijke regulerende factoren opwekken waarvan bekend is dat ze belangrijk zijn voor de vorming van nieuwe volwassen neuronen in de hippocampus, een gebied van de hersenen dat ook wordt geassocieerd met geheugen en leren. Geheugenverlies is een veelvoorkomend teken van versnelde veroudering en vaak een vroeg teken van de ziekte van Alzheimer (AD).

De ontdekking is vandaag gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

“Deze bevinding is opwindend omdat het een mechanistische verklaring biedt van hoe darm-hersencommunicatie wordt vertaald in hersencelvernieuwing, door middel van door darmmicrobe geproduceerde moleculen die de vorming van nieuwe zenuwcellen in het volwassen brein stimuleren. Deze bevindingen brengen ons dichter bij de mogelijkheid van nieuwe behandelingsopties om geheugenverlies te vertragen, wat een veelvoorkomend probleem is bij veroudering en neurodegeneratieve ziekten, inclusief maar niet beperkt tot de ziekte van Alzheimer, waaronder geneesmiddelen die de werking van indolen nabootsen om de productie van nieuwe neuronen in de hippocampus te stimuleren of om neuronen te vervangen beschadigd door een beroerte en ruggengraatletsel, evenals het ontwerpen van dieetinterventies met behulp van voedingsproducten verrijkt met indolen als een preventieve maatregel om veroudering te vertragen, “zei Prof Pettersson.

intrigerend stukje van de puzzel dat het belang van leefstijlfactoren en voeding benadrukt. Belangrijk is dat het ook wijst op nieuwe hoognodige behandelingsmogelijkheden voor de ziekten die dementie veroorzaken – nu de belangrijkste doodsoorzaak in het VK.”