Junkfood stimuleert gevaarlijk rijgedrag

Volgens onderzoek dat online is gepubliceerd in het tijdschrift Occupational & Environmental Medicine, kan junkfood het risico op gevaarlijk rijgedrag onder vrachtwagenchauffeurs door vermoeidheid, vaak een sleutelfactor bij botsingen, stimuleren. Jaarlijks komen ongeveer 1,35 miljoen mensen om bij verkeersongevallen. Beroepschauffeurs lopen een groter risico vanwege de tijd die ze besteden
achter het stuur.

Er zijn, volgens de onderzoekers, verschillende bekende bijdragende factoren, waaronder geslacht, leeftijd, ervaring, rijvaardigheid en attitudes. Maar levensstijl kan ook een factor zijn, vooral gaat afstand rijden vaak gepaard met slaaptekort, ongezonde voeding en beperkte fysieke activiteit, voegen ze eraan toe.

Weinig studies hebben gekeken naar de mogelijke impact van voedingspatronen op het rijgedrag onder professionele vrachtwagenchauffeurs.

Om te proberen deze kenniskloof te dichten, beoordeelden de onderzoekers aan de hand van een steekproef onder 389 mannelijke vrachtwagenchauffeurs van één transportbedrijf in Suzhou, China, of er een verband is tussen voedingspatronen, vermoeidheid en rijgedrag.

De meeste bestuurders waren tussen de 31 en 60 jaar oud, met 6 tot 10 jaar ervaring en een jaarlijks totaal van tussen de 50.000 en 100.000 km op de weg.

Aan elke chauffeur werd gevraagd om aan te geven hoeveel en hoe vaak ze één van de 25 voedingsmiddelen uit een vragenlijst aten in de afgelopen 12 maanden.

Ze vulden ook de Multidimensionale Vermoeidheidsinventaris in die de fysieke en mentale vermoeidheid beoordeelt op een 5-puntsschaal, evenals twee gevalideerde vragenlijsten over rijgedrag en houdingen ten opzichte van andere bestuurders op de weg.

Dieetpatronen werden gecategoriseerd als: groenterijk; basisvoedsel (hoge inname van koolhydraten, ongeraffineerde granen, zuivelproducten en eieren; dierlijke eiwitten (vis en gevogelte); en snacks (gefrituurd voedsel, desserts, en suikerhoudende dranken).

De groenterijke diëten en het basisvoedsel waren sterk geassocieerd met veilig rijgedrag.

Het dierlijk eiwitdieet was sterk geassocieerd met hogere percentages fouten, concentratieverlies en kleine verkeersovertredingen, terwijl het snackdieet sterk geassocieerd was met onveilig rijgedrag.

Vermoeidheid heeft waarschijnlijk de invloed van voedingspatronen op autorijden mee bepaald gaven de bevindingen aan: groenterijke diëten en werden geassocieerd met minder vermoeidheid, terwijl diëten met dierlijke eiwitten en snacks geassocieerd werden met grotere vermoeidheid.

Dit is een observationele studie en kan als zodanig geen oorzaak vaststellen maar alleen correlatie. De studie leunde sterk op herinneringen en zelfrapportage. De onderzoekers hebben geen informatie verzameld over mogelijk belangrijke factoren zoals roken, lichamelijke activiteit, ploegendiensten en werkstress.

Ze wijzen er wel op dat het vaak eten van ongezonde tussendoortjes geassocieerd is met onregelmatige maaltijden en een verstoord metabolisme, wat kan leiden tot beïnvloeden van taken die waakzaamheid, alertheid en concentratie vereisen.

En ze concluderen: “De resultaten van deze studie wijzen op een relatie tussen voedingspatronen en rijgedrag in een steekproef van professionele vrachtwagenchauffeurs.

“Bovendien is het via de gerapporteerde routeanalyse mogelijk om te concluderen dat positief rijgedrag kan worden voorspeld door gezonde voedingspatronen zoals groenterijke diëten, terwijl gevaarlijk rijgedrag (fouten, vertragingen en overtredingen) kan worden voorspeld door een ongezond voedingspatroon gekenmerkt door een hoge inname van vetten en suikers.”

Vertaling: Andre Teirlinck