Covid-19-pandemie leidde tot meer schermtijd, meer slaapproblemen

Uit een nieuwe studie in het tijdschrift Sleep blijkt dat een langere schermtijd in de avond tijdens de Covid-19-lockdown een negatieve invloed heeft op de slaapkwaliteit.

Tijdens de lockdown-periode in Italië is het dagelijkse internetverkeersvolume bijna verdubbeld in vergelijking met dezelfde tijd in het voorgaande jaar. Onderzoekers hier voerden een webgebaseerd onderzoek uit onder 2.123 Italiaanse inwoners tijdens de derde en zevende week van de eerste nationale afsluiting van Italië. Het onderzoek liep in de derde week van de lockdown (25 – 28 maart 2020) en evalueerde de slaapkwaliteit en slapeloosheidssymptomen, met behulp van de Pittsburgh Sleep Quality Index en de Insomnia Severity Index als meetmethode. De tweede beoordelingsenquête, in de zevende week van lockdown (21 – 27 april 2020), informeerde naar het gebruik van elektronische apparaten in de twee uur voor het in slaap vallen, naast het herhalen van de slaapvragenlijsten.

Van de ondervraagde deelnemers meldde 92,9% een toename van het gebruik van elektronische apparaten tussen de eerste en de tweede enquête. Deze deelnemers vertoonden een verminderde slaapkwaliteit, een toename van slapeloosheidssymptomen, kortere totale slaaptijden en latere bed- en opstatijden. Onderzoekers vonden alleen binnen deze groep respondenten een verhoogde prevalentie van slechte slapers en respondenten met matige tot ernstige slapeloosheidssymptomen.

Ongeveer 7,1% van de deelnemers meldde een afname van de schermtijd ‘s avonds tussen de eerste en de tweede enquête, en meldde daarentegen een verbeterde slaapkwaliteit en minder symptomen van slapeloosheid. Deze subgroep vertoonde ook een afname in de prevalentie van slechte slapers en matige/ernstige slapeloosheidssymptomen. Deze respondenten gingen consequent eerder naar bed na vier weken thuisopsluiting.

Enquête-respondenten die geen verandering in hun blootstelling aan schermtijd meldden, vertoonden ook geen variaties in hun slaapgewoonten. Deze groep respondenten had met name de beste slaapkwaliteit en de minste symptomen van slapeloosheid in de eerste onderzoeksresultaten, wat suggereert dat de lockdown de negatieve slaapomstandigheden verergerde voor mensen die al aan een slechte slaapkwaliteit leden.

Dr. Federico Salfi, Ph.D. student en eerste auteur van het artikel, zegt: “Het overmatig gebruik van elektronische apparaten in de uren voor het slapengaan was al vóór de pandemische noodsituatie een diepgewortelde gewoonte in onze samenleving, met name onder jongeren. Naar onze mening is de huidige periode van sociale afstand olie op het vuur toegevoegd.”

Prof. Michele Ferrara, directeur van het laboratorium voor slaappsychofysiologie en cognitieve neurowetenschappen aan de universiteit van L’Aquila, zegt: “Het bewijs van een sterke relatie tussen schermgewoonten en het tijdsverloop van slaapstoornissen tijdens de lockdown-periode suggereert dat nu, meer dan nooit kan het vergroten van het publieke bewustzijn over de risico’s van blootstelling aan elektronische apparaten ‘s avonds van cruciaal belang zijn om de algemene slaapgezondheid te behouden. Dit geldt zowel voor de aanhoudende pandemie als voor de toekomst, aangezien elektronische technologieën steeds meer ruimte zullen krijgen in onze dagelijkse routine. “