Verband nachtploegendienst met onregelmatige menstruatie en endometriose

Nieuw onderzoek suggereert dat nachtploegendienst verband houdt met onregelmatige menstruatie en een verhoogde kans op het ontwikkelen van endometriose

Volgens een studie die wordt gepresenteerd op het 23e Europese Congres voor Endocrinologie (e-ECE 2021) kunnen vrouwen die nachtdiensten draaien risico op onregelmatige menstruatie en het ontwikkelen van endometriose. Het onderzoek vond een vermindering van de expressie van PER-2-, CRY-1- en CLOCK-genen samen met een toename van REV-ERBb in ectopisch in vergelijking met eutopisch weefsel. Voorafgaand aan dit onderzoek waren er geen eerder gepubliceerde onderzoeken met betrekking tot de veranderingen in kernklokgenen en de impact op vrouwen met endometriose.

Endometriose is een aandoening waarbij weefsel vergelijkbaar met het baarmoederslijmvlies op andere plaatsen, zoals eierstokken en eileiders, begint te groeien. Endometriose treft wereldwijd ongeveer 10% (190 miljoen) van vrouwen en meisjes in de vruchtbare leeftijd. De symptomen van endometriose kunnen variëren – sommige vrouwen zijn zwaar getroffen, terwijl anderen misschien geen merkbare symptomen hebben. In ernstige gevallen kan het zeer pijnlijk zijn en onvruchtbaarheid, miskramen en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen veroorzaken als gevolg van de waarschijnlijke effecten van endometriose op de bekkenholte, eierstokken, eileiders of baarmoeder.2 Een verstoring van het circadiane ritme bij nachtploegarbeiders is in verband gebracht. met onregelmatige menstruatie, evenals een verhoogde kans op het ontwikkelen van endometriose en ovariumtumoren.

Dr. Narjes Nasiri-Ansari, Dr. Aggeliki Karapanagioti en een team van collega’s onder leiding en supervisie van professor Eva Kassi van de Nationale en Kapodistrian Universiteit van Athene, Griekenland, onderzochten de expressie van de kernklokgerelateerde genen in gepaarde eutopische en buitenbaarmoederlijke endometriale weefsels. In de studie werd gekeken naar 27 patiënten met bevestigde ovariële endometriose. Elf (11) gepaarde monsters werden verzameld van ovariumcysten (ectopisch endometriumweefsel) en normaal endometrium (eutopisch weefsel), terwijl nog eens acht (8) ectopisch en acht (8) eutopisch endometriumweefsel werden verzameld van 16 verschillende patiënten met dezelfde diagnose.

“Het klinische bewijs dat verstoringen van het circadiane ritme in verband kunnen worden gebracht met endometriose, wordt nu bevestigd op weefselniveau, door de veranderde expressie van lokale klokgenen in ectopisch endometrium. Inzicht in de oorzaken en gevolgen van endometriose zal ons vermogen om te detecteren, te beheersen of zelfs Deze bevindingen geven ons een beter begrip van biologische ritmestoornissen “, aldus professor Eva Kassi.

De resultaten van deze studie demonstreren een veranderde expressie van CLOCK, CRY1, PER-2 en Rev-ERBb in normale endometriumweefsels, in vergelijking met ectopisch endometriumweefsel, wat duidt op een verstoring van de biologische timing. De causale relatie tussen het veranderde expressiepatroon van deze genen en de ontwikkeling van endometriose moet echter verder worden onderzocht.