Relatie hartgezondheid van ploegenarbeiders en lichaamsklok

Werktijden die afwijken van de natuurlijke lichaamsklok van een persoon, worden geassocieerd met een groter cardiovasculair risico, blijkt uit onderzoek gepresenteerd op ESC Preventive Cardiology 2021, een online wetenschappelijk congres van de European Society of Cardiology (ESC) .(1)

“Uit ons onderzoek bleek dat voor elk uur dat het werkschema niet synchroon liep met de lichaamsklok van een werknemer, het risico op hartaandoeningen groter werd”, zei studie auteur dr. Sara Gamboa Madeira van de Universiteit van Lissabon, Portugal.

Minstens 20% van de Europese werknemers werkt atypische uren of ploegen (2) , en toenemend wetenschappelijk bewijs brengt deze in verband met schadelijke cardiovasculaire resultaten. (3) Er is een aantal verklaringen voorgesteld, waaronder slaapverstoring en ongezond gedrag. Deze studie concentreerde zich op de rol van circadiane afwijkingen, het verschil tussen de “sociale klok” (bv. Werkroosters) en de individuele “biologische klok”.

Dr. Gamboa Madeira legde uit: “We hebben allemaal een interne biologische klok die varieert van ochtendtypes (leeuweriken), die zich alert en productief voelen in de vroege ochtend en slaperig in de avond, tot late types (uilen), voor wie het tegenovergestelde is. waar – met het grootste deel van de bevolking tussenin. Een circadiane uitlijning treedt op als er een discrepantie is tussen wat uw lichaam wil (bijv. Om 22.00 uur in slaap vallen) en wat uw sociale verplichtingen u opleggen (bijv. Werken tot middernacht). ”

De studie omvatte 301 arbeiders, die allemaal handmatige orderpickactiviteiten uitvoerden in de distributiemagazijnen van een retailbedrijf in Portugal. Het personeel werkte altijd in de vroege ochtend (6.00 – 15.00 uur), laat in de avond (15.00 – middernacht) of nacht (21.00 – 6.00 uur). De deelnemers vulden een vragenlijst in over sociodemografische factoren (leeftijd, geslacht, opleiding), beroepsfactoren (werkrooster, anciënniteit) en leefstijlfactoren en lieten hun bloeddruk en cholesterol meten.

De Munich ChronoType-vragenlijst werd gebruikt om de slaapduur te beoordelen en om de interne biologische klok van elk individu te schatten (ook wel chronotype genoemd). Het werd ook gebruikt om de hoeveelheid circadiane uitlijning te kwantificeren (d.w.z. de discrepantie tussen de biologische klok van een individu en de werktijden) – ook wel sociale jetlag genoemd. De deelnemers werden op basis van het aantal uren sociale jetlag in drie groepen verdeeld: 2 uur of minder, 2–4 uur, 4 uur of meer.

De onderzoekers gebruikten de Europese SCORE-grafiek voor het relatieve risico waarin roken, bloeddruk en cholesterol zijn opgenomen om het relatieve cardiovasculaire risico te berekenen. Het relatieve risico varieert van 1 (niet-roker met gezonde bloeddruk en cholesterol) tot 12 (roker met zeer hoge bloeddruk en cholesterol). In deze studie werd een relatief risico van 3 of meer beschouwd als “hoog cardiovasculair risico”. De onderzoekers onderzochten vervolgens het verband tussen sociale jetlag en een hoog cardiovasculair risico.

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 33 jaar en 56% was man. Iets meer dan de helft (51%) rookte, 49% had een hoog cholesterolgehalte en 10% had hypertensie. Een op de vijf (20%) werd geclassificeerd als hoog cardiovasculair risico. Ongeveer 40% sliep op werkdagen kort (6 uur of minder). De gemiddelde sociale jetlag was bijna 2 uur. Bij de meeste werknemers (59%) was de sociale jetlag 2 uur of minder, bij 33% van het personeel 2 à 4 uur en bij 8% 4 uur of meer.

Een hoger niveau van sociale jetlag was significant geassocieerd met een grotere kans om in de hoge cardiovasculaire risicogroep te zitten. De kans om geclassificeerd te worden als hoog cardiovasculair risico nam toe met 31% voor elk extra uur sociale jetlag, zelfs na correctie voor sociodemografische, beroeps-, levensstijl- en slaapkenmerken en de body mass index.

Dr. Gamboa Madeira zei: “Deze resultaten dragen bij aan het groeiende bewijs dat een circadiane afwijking ten minste gedeeltelijk het verband tussen ploegenarbeid en nadelige gezondheidsresultaten kan verklaren. De bevindingen suggereren dat personeel met atypische werkschema’s mogelijk nauwlettender moet worden gecontroleerd op de gezondheid van het hart. Longitudinale studies zijn nodig om te onderzoeken of late chronotypen beter omgaan met late / nachtdiensten en eerdere chronotypen tot vroege ochtendschema’s, zowel psychologisch als fysiologisch. ”

References and notes
1Abstract title: Circadian misalignment is associated with a high cardiovascular risk among shift workers: is this an opportunity for prevention in occupational settings?
2Eurofound. Sixth European Working Conditions Survey – Overview report (2017 update). Luxembourg, 2017. doi:10.2806/422172.
3Rivera AS, Akanbi M, O’Dwyer LC, McHugh M. Shift work and long work hours and their association with chronic health conditions: A systematic review of systematic reviews with meta-analyses. PLoS One. 2020;15:e0231037. doi:10.1371/journal.pone.0231037.