Blootstelling aan antibiotica bij baby’s en rol bij latere allergieën

Blootstelling aan antibiotica in de baarmoeder en via borstvoeding verstoort de gunstige darmbacteriën en brengt de ontwikkeling van T-cellen in gevaar, toont onderzoek van Rutgers.

Blootstelling aan antibiotica in de baarmoeder en tijdens de kindertijd kan leiden tot een onomkeerbaar verlies van regulatoire T-cellen in de dikke darm—een waardevol component van de reactie van het immuunsysteem op allergenen in het latere leven—, al na zes maanden, ontdekte een onderzoeker van Rutgers.

De studie werd gepubliceerd in het blad mBio.

Het is al bekend dat het gebruik van antibiotica in het vroege leven een verstorende werking heeft op het intestinale microbioom, de biljoenen gunstige micro-organismen die in en op ons lichaam leven, en die een cruciale rol spelen bij het gezond volgroeien van het immuunsysteem en het voorkomen van ziektes zoals obesitas en inflammatoire darmziekten. Echter, er is minder bekend over hoe verstoring van het microbioom, welke korte keten vetzuren produceert die de T-cellen reguleren, effect heeft op de T-cellen in de dikke darm.

De studie, gebaseerd op een muismodel, keek naar blootstelling van antibiotica bij foetussen en pasgeborenen via de moeder, in de weken onmiddellijk voorafgaand en na de geboorte, de tijd waarin groepen van micro-organismen verzamelen en kwetsbaar zijn voor verstoringen, om te onderzoeken hoe deze vermindering van gunstige bacteriën invloed heeft op de neonatale ontwikkeling van het immuunsysteem. De effecten waren specifiek voor de dikke darm en werden niet geobserveerd bij de longen, het maag-darmkanaal of de milt.

“Door blootstelling bij pasgeborenen via de zogende moeders te onderzoeken, kunnen we zien hoe het nageslacht het door antibiotica beïnvloede microbioom van de moeder verkrijgt, hetgeen hun vermogen aantast om een groep CD41 T-cellen in de dikke darm te genereren, resulterend in lange termijn schade”, aldus co-auteur Martin Blaser, directeur van het Center for Advanced Biotechnology and Medicine aan Rutgers. “De consequentie blijft bestaan bij het volwassen worden, hetgeen het vermogen van het lichaam om allergische reacties tegen te gaan, in gevaar brengt.”

 

Vertaling: Arnoud