Eenvoudige voettest detecteert hartritmestoornissen bij patiënten met diabetes

Atriumfibrilleren kan worden gedetecteerd tijdens jaarlijkse voetonderzoeken bij patiënten met diabetes, blijkt uit onderzoek dat vandaag is gepresenteerd op EHRA 2021, een online wetenschappelijk congres van de European Society of Cardiology (ESC) .1

“In onze studie had een op de zes patiënten met diabetes niet eerder gediagnosticeerde atriumfibrilleren”, zei studie auteur dr. Ilias Kanellos van de Europese Universiteit van Cyprus, Nicosia. “Dit biedt de mogelijkheid om een ​​behandeling te bieden om volgende beroertes te voorkomen.”

Diabetes is een onafhankelijke risicofactor voor boezemfibrilleren. De prevalentie van de hartritmestoornis is minstens tweemaal zo hoog bij patiënten met diabetes als bij patiënten zonder. Hoewel mensen met boezemfibrilleren een vijf keer groter risico op een beroerte hebben, is antistollingsmedicatie een effectieve preventieve therapie.

Jaarlijkse voetcontroles worden aanbevolen voor patiënten met diabetes. Dit komt omdat verhoogde bloedsuikers een slechte bloedsomloop, zenuwbeschadiging en gevoelloosheid veroorzaken, en uiteindelijk kunnen leiden tot voetamputatie als problemen onopgemerkt blijven.

Dr. Kanellos zei: “De jaarlijkse controle omvat het palperen van de slagaders in de voeten om te onderzoeken of er een gezonde doorbloeding is. Tijdens dit onderzoek merkten we dat sommige patiënten een onregelmatig ritme hadden en besloten we het nut ervan te onderzoeken voor het diagnosticeren van atriumfibrilleren. ”

Twee podotherapeuten en zes podologen werden getraind om ritme-afwijkingen op te sporen tijdens polsslag van de voetslagaders. Ze kregen ook te zien hoe ze hun bevindingen konden bevestigen met behulp van een in de hand gehouden Doppler-echografieapparaat.

De observatiestudie van 12 maanden omvatte 300 patiënten met diabetes die hun jaarlijkse voetscreeningsafspraken bijwoonden. Patiënten met ritme-afwijkingen tijdens pulspalpatie van hun voetslagaders ondergingen een Doppler-echografie om de waarnemingen te verifiëren.

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 60 jaar. Er waren 180 mannen en 120 vrouwen. De onderzoekers ontdekten dat 51 patiënten (17%) niet eerder gediagnosticeerd atriumfibrilleren hadden. De hartritmestoornis werd gevonden bij een vergelijkbaar percentage mannen en vrouwen. Patiënten werd geadviseerd om voor een elektrocardiogram (ECG) naar een cardioloog te gaan om de diagnose te versterken en de behandeling te bespreken.

Dr. Kanellos zei: “De studie heeft een eenvoudige, snelle en goedkope manier gevonden om patiënten met diabetes te identificeren die een hartritmestoornis hebben waarvan ze zich niet bewust waren. Deze interventie heeft het potentieel om beroertes te voorkomen en de kwaliteit van leven te behouden in deze patiëntengroep. “