Medicatie voor ouderenzorg wordt niet gecontroleerd

Nieuw onderzoek van de Registry of Senior Australians bij SAHMRI heeft aangetoond dat slechts één op de vijf oudere Australiërs een door de overheid gefinancierde medicatiebeoordeling krijgt nadat ze een ouderenzorginstelling hebben betreden. De hoofdonderzoeker van het onderzoek, dr. Janet Sluggett van de University of South Australia, zei dat de bevindingen wijzen op mogelijke gevaren die aandacht vereisen.

“Bewoners gebruiken gemiddeld 10 verschillende medicijnen per dag, en dit omvat vaak medicijnen die nauwlettend moeten worden gecontroleerd, zoals antipsychotica, opioïden, insuline en bloedverdunners,” zei Dr Sluggett. “Deze medicijnen kunnen voor sommige mensen gunstige effecten hebben. Maar we hebben een sterke toename gezien in het gebruik van deze medicijnen die bij verkeerd gebruik bijwerkingen kunnen veroorzaken zoals slaperigheid, verwarring, vallen en ziekenhuisbezoeken. ”

Tijdens een medicatiebeoordeling controleert een apotheker alle voorgeschreven medicijnen en doet hij aanbevelingen voor verbeteringen.

Richtlijnen bevelen aan dat medicatieschema’s worden herzien bij binnenkomst in een ouderenzorginstelling. De Royal Commission into Aged Care Quality and Safety heeft regelmatige medicatiebeoordelingen aangemerkt als nationaal prioriteitsgebied voor mensen die risicovolle geneesmiddelen gebruiken, zoals antipsychotica. Dr. Sluggett zei dat er een aantal welkome veranderingen in het programma zijn aangebracht sinds het onderzoek werd uitgevoerd, maar dat er nog meer moet worden gedaan.

“Mensen die een medicatiebeoordeling krijgen, kunnen nu twee extra vervolgbezoeken krijgen van een apotheker en een verscheidenheid aan artsen kan naast de huisarts ook een bewoner doorverwijzen voor de dienst”, zei Dr Sluggett. “Maar we hebben nog steeds dringend strategieën nodig om medicatieveiligheidsproblemen aan te pakken voor al diegenen in de ouderenzorg die hun schema’s niet herzien.”

Over het algemeen wordt de medicatiebeoordelingsservice onderbenut. Uit het onderzoek bleek dat slechts 6% van alle faciliteiten in Australië meer dan de helft van alle medicatieprogramma’s voor nieuwe bewoners beoordeelde.

Oudere mensen die mogelijk bezorgd zijn over hun medicatie, worden aangemoedigd om hun arts te vragen naar een beoordeling.

“Er zijn geen kosten verbonden aan een medicatiebeoordeling als uw arts een verwijsbrief geeft. Als u, of een familielid in een ouderenzorginstelling woont en u uw medicijnen wilt laten controleren, vraag dan uw apotheker, huisarts of verpleegkundige hoe u toegang kunt krijgen tot deze gratis dienst, ”zei dr. Sluggett.

“Er is een soortgelijke dienst voor medicatiebeoordeling beschikbaar voor mensen die in hun eigen huis wonen.”

Jane Mussared, Chief Executive van COTA SA, de belangrijkste instantie die ouderen vertegenwoordigt, zei dat de bevindingen aantonen dat er een dringende behoefte is aan medicatie-reviews die routinematig moeten plaatsvinden voor al degenen die in de ouderenzorg leven.

“De bewijsbasis voor regelmatige medicatiebeoordelingen naarmate we ouder worden, is goed ingeburgerd en overtuigend. Dat veel ouderen in de ouderenzorg mislopen, is verschrikkelijk, ”zei mevrouw Mussared. De studie, gepubliceerd in de Journal of the American Medical Directors Association, analyseerde gegevens die tussen 2012 en 2015 waren verzameld van 143.676 inwoners van alle 2799 ouderenzorginstellingen op nationaal niveau.

Links

https://unisa.edu.au/