Zelfs milde leververvetting verhoogt risico op overlijden

Niet-alcoholische leververvetting, NAFLD, treft bijna een op de vier volwassenen in Europa en de VS Eerder onderzoek heeft een verhoogd risico op overlijden aangetoond bij patiënten met NAFLD en gevorderde fibrose of cirrose. Nu laten onderzoekers van Karolinska Institutet in Zweden en het Massachusetts General Hospital in de VS zien dat de mortaliteit toeneemt met de ernst van de ziekte, maar zelfs milde leververvetting houdt verband met een hogere mortaliteit. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Gut.

Niet-alcoholische leververvetting wordt vaak veroorzaakt door obesitas en treft bijna 25 procent van de Amerikaanse en Europese volwassenen. Het is de meest voorkomende oorzaak van chronische leverziekte in westerse landen. Kleine klinische onderzoeken hebben aangetoond dat onder patiënten met NAFLD geavanceerde leverfibrose de belangrijkste histologische voorspeller van mortaliteit is, maar tot nu toe ontbraken er gegevens op populatieniveau in cohorten met leverhistologie.

Gezien de groeiende last van NAFLD, hebben onderzoekers van het Karolinska Institutet en het Massachusetts General Hospital 10.568 personen met door biopsie bevestigde NAFLD vergeleken met algemene populatiecontroles via de uitgebreide, landelijke registers van Zweden. Ze ontdekten dat alle stadia van NAFLD geassocieerd waren met een verhoogd sterfterisico, zelfs vroege stadia van de ziekte. Dit risico werd voornamelijk veroorzaakt door sterfgevallen als gevolg van extrahepatische kanker en cirrose, terwijl de risico’s op cardiovasculaire mortaliteit of hepatocellulair carcinoom (HCC) mortaliteit relatief bescheiden waren.

Patiënten met NAFLD hadden een 93 procent verhoogd risico op mortaliteit door alle oorzaken, maar de aantallen varieerden naargelang de ernst van de ziekte. Het risico nam progressief toe van de mildste vorm van NAFLD (eenvoudige steatose) tot niet-fibrotische steatohepatitis (NASH), tot niet-cirrotische fibrose en tot ernstige NAFLD met levercirrose.

“Dit is de eerste landelijke cohortstudie met gedetailleerde leverhistologische gegevens om te bevestigen dat NAFLD bijdraagt ​​aan een verhoogd risico op sterfte door alle oorzaken”, zegt eerste auteur, Tracey G. Simon, onderzoeker en hepatoloog aan het Massachusetts General Hospital. “Deze bevindingen zouden gebruikt moeten worden om meer gerichte interventies te ontwikkelen om de mortaliteit te verminderen bij patiënten met NAFLD. We hebben volksgezondheidsstrategieën nodig die zowel extrahepatische kanker als NAFLD-progressie naar cirrose voorkomen, voor deze snelgroeiende bevolking. ”

De studie bouwt voort op het ESPRESSO-cohort (Epidemiology Strengthened by Histopathology Reports in Sweden). Histopathologische gegevens van meer dan twee miljoen mensen zijn gekoppeld aan landelijke Zweedse registers, zoals het patiëntenregister, het doodsoorzaakregister, het register voor voorgeschreven geneesmiddelen en het kankerregister.

“Door contact op te nemen met alle pathologieafdelingen in Zweden, zijn we erin geslaagd een landelijk gastro-intestinaal histopathologisch cohort samen te stellen waarmee we een reeks gastro-intestinale aandoeningen kunnen onderzoeken, waaronder NAFLD”, zegt de laatste auteur Jonas F. Ludvigsson, kinderarts aan het Örebro University Hospital en professor aan de Afdeling Medische Epidemiologie en Biostatistiek, Karolinska Institutet. “De huidige studie over NAFLD en het risico op overlijden is de 17e studie die dit jaar is gepubliceerd en die gebruikmaakt van het ESPRESSO-cohort.”

Links

Videos