Verbeteren bloedsuikerspiegel bij diabetes verbetert gezondheid hersenen

Het beheersen van de bloedsuikerspiegel verbeterde het vermogen om helder te denken, te leren en te onthouden bij mensen met diabetes type 2 die overgewicht hadden, blijkt uit een nieuwe studie. Maar afvallen, vooral voor mensen met obesitas, en toenemende lichaamsbeweging leverden gemengde resultaten op.

“Het is belangrijk om uw bloedsuikerspiegel goed onder controle te houden om de slechte effecten van uw diabetes op de hersenen te vermijden”, zegt Owen Carmichael, Ph.D., professor en directeur, Biomedical Imaging bij Pennington Biomedical Research Center. “Denk niet dat je jezelf gewoon helemaal naar het zwaarlijvige bereik kunt laten komen, een deel van het gewicht kunt verliezen, en alles in de hersenen is in orde. De hersenen zijn misschien al een hoek omgedraaid waar ze niet meer van terug kunnen keren. ”

De nieuwe paper onderzocht bijna 1.100 deelnemers aan de Look AHEAD-studie (Action for Health In Diabetes). Een groep deelnemers werd elk jaar uitgenodigd voor drie sessies die gericht waren op voeding, lichaamsbeweging en sociale ondersteuning. De andere groep veranderde hun dieet en lichaamsbeweging door middel van een programma dat was ontworpen om hen te helpen meer dan 7 procent van hun lichaamsgewicht in een jaar te verliezen en dat gewichtsverlies te behouden. Cognitieve tests – tests van denken, leren en onthouden – werden tussen 8 en 13 jaar nadat ze met het onderzoek waren begonnen, aan deelnemers gegeven.

Het onderzoeksteam theoretiseerde dat mensen met grotere verbeteringen in bloedsuikerspiegels, fysieke activiteit en gewichtsverlies betere cognitieve testscores zouden hebben. Deze hypothese bleek gedeeltelijk waar te zijn. Door uw bloedsuikerspiegels te verlagen, werden de testscores verbeterd. Maar meer gewicht verliezen en meer bewegen zorgden niet altijd voor hogere cognitieve testscores.

“Elke kleine verbetering in de controle van de bloedsuikerspiegel was geassocieerd met een beetje betere cognitie,” zei Dr. Carmichael. “Het verlagen van uw bloedsuikerspiegel van het diabetesbereik naar prediabetes hielp evenzeer als het verlagen van het prediabetesniveau naar het gezonde bereik.”

Meer gewichtsverlies was beter of slechter, afhankelijk van de mentale vaardigheid die erbij betrokken was, zei Dr. Carmichael. Mensen die meer gewicht verloren, verbeterden hun vaardigheden op het gebied van executieve functies: kortetermijngeheugen, planning, impulscontrole, aandacht en het vermogen om tussen taken te wisselen. Maar hun verbale leerproces en hun algehele geheugen gingen achteruit.

“De resultaten waren slechter voor mensen met obesitas aan het begin van het onderzoek. Dat is een ‘te weinig, te laat’ bericht,” zei hij. “Mensen met diabetes die hun obesitas te ver, te lang laten gaan, kunnen cognitief gezien voorbij het point of no return zijn.”

Toenemende fysieke activiteit leverde ook meer voordelen op voor mensen met overgewicht in vergelijking met mensen met obesitas, blijkt uit de studie.

Het is van vitaal belang om een ​​manier te vinden om de gezondheidseffecten van diabetes type 2 te compenseren. Meer dan 25 procent van de Amerikaanse volwassenen van 65 jaar of ouder heeft diabetes type 2. De ziekte verdubbelt het risico op cognitieve stoornissen en dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer, en verhoogt de zorgbehoeften en -kosten aanzienlijk.

Links

Videos