Keizersnede of langdurige bevalling beïnvloedt darmflora baby

Gebeurtenissen bij de geboorte kunnen de microben die in de darm van een baby leven tijdens de eerste paar maanden van het leven beïnvloeden, wat leidt tot een hoger risico op obesitas en allergieën bij kinderen, volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Gastroenterology.

De onderzoekers gebruikten gegevens van de CHILD Cohort Study (CHILD) om te kijken naar de complexe relaties tussen geboortegebeurtenissen, het darmmicrobioom van een baby op de leeftijd van drie en 12 maanden en gezondheidsresultaten op de leeftijd van één en drie.

Ze brachten factoren zoals de bevalling van een keizersnede en langdurige bevalling in verband met veranderingen in de darmmicroben van zuigelingen. Vervolgens bepaalden ze via welke routes deze veranderingen kunnen leiden tot een verhoogd risico op allergieën en obesitas later in de kindertijd.

Senior auteur Anita Kozyrskyj, een CHILD-onderzoeker en professor aan de Faculteit Geneeskunde en Tandheelkunde aan de Universiteit van Alberta, zei dat de bevindingen het belang benadrukken van het identificeren van meerdere en gemeenschappelijke routes van het darmmicrobioom tijdens de kindertijd.

“Veel van wat ons later in het leven overkomt, houdt verband met de blootstellingen die we in de kindertijd en vroege kinderjaren tegenkomen”, zei ze. “Als we begrijpen hoe verstoringen van het darmmicrobioom de gezondheid in latere kinderjaren beïnvloeden, kunnen we verschillende opties hebben voor effectieve interventies om deze chronische aandoeningen te voorkomen voordat ze zich vestigen.”

De studie toonde aan dat baby’s geboren met een keizersnede meer kans hadden op een hoge body-mass index-score op de leeftijd van één en drie. Toen de onderzoekers de microbioomprofielen van de kinderen op drie maanden oud onderzochten, ontdekten ze dat een gewijzigde verhouding van twee soorten bacteriën – Enterobacteriaceae en Bacteroidaceae – de dominante weg naar overgewicht was.

Op de leeftijd van 12 maanden waren een hogere verhouding Enterobacteriaceae / Bacteroidaceae (E / B) en kolonisatie met Clostridioides difficile (C. difficile) de belangrijkste wegen die tot allergische sensibilisatie leidden.

“Terwijl een keizersnede een initiërende gebeurtenis was voor het op gang brengen van meer dan 100 microbiële routes in de darm die leidden tot overgewicht en allergische sensibilisatie, ontdekten we dat een hogere E / B-abundantie-ratio de dominante verandering in de samenstelling was”, legt Kozyrskyj uit.

Zuigelingen geboren na langdurige bevalling geassocieerd met een eerste zwangerschap bleken ook een hoger risico te lopen op deze gezondheidsresultaten. De onderzoekers ontdekten dat de E / B-abundantie-ratio na drie maanden de belangrijkste microbiota-mediator was voor overgewicht, en de E / B-ratio na 12 maanden de belangrijkste mediator was voor allergische sensibilisatie. De overvloed aan Bifidobacterium, die werd verminderd bij langdurige bevalling, speelde ook een rol bij de ontwikkeling van overgewicht.

Om de studie uit te voeren, verzamelde het team van Kozyrskyj ontlastingsmonsters van de luiers van 1.667 baby’s die deel uitmaken van CHILD, een nationale geboortecohortstudie onder bijna 3.500 Canadese kinderen van vóór de geboorte tot de adolescentie met als doel de hoofdoorzaken van allergieën, astma, obesitas en andere chronische ziekten. Vervolgens analyseerden ze de monsters op darmmicroben en hun metabolieten.

Op een en drie jaar oud ondergingen de kinderen huidpriktesten om te controleren op allergische sensibilisatie voor 10 veel voorkomende allergenen.

De eerste auteur en voormalig postdoctoraal onderzoeker van de studie, Khanh Vu, nu analist bij de eenheid Kwaliteitsbeheer van de U van A in Clinical Research, zei dat hij gelooft dat de centrale rol van de microbiota van de zuigelingen de productie van kleine moleculen of metabolieten omvat. “Onze studie identificeerde belangrijke interacties tussen Bifidobacterium en de metaboliet formiaat,” merkte hij op.

Het onderzoek benadrukte ook de kritische invloed van C. difficile in alle microbiota-interacties, zei Kozyrskyj.

“De conclusie van onze studie is dat blootstelling bij de geboorte meerdere en veel voorkomende microbiële routes in de darm kan veroorzaken die leiden tot overgewicht bij kinderen en allergische sensibilisatie”, merkte ze op.

“Misschien willen we maatregelen nemen om onnodige bevallingen via een keizersnede te vermijden, en mogelijk postnatale microbiota-oplossingen overwegen die deze twee aandoeningen kunnen helpen voorkomen.”

Links

Videos

https://www.youtube.com/watch?v=GIM0xl8Rs10