Slapeloze nachten bij ‘midlife’ vrouwen door trauma’s in kindertijd en volwassenheid

Nieuwe studie documenteert hoge incidentie slaapproblemen bij menopauzale, tijdens jeugd of als volwassene getraumatiseerde vrouwen

Slaapstoornissen worden vaak gemeld door postmenopauzale vrouwen. Nieuw onderzoek toont precies aan hoe prevalent deze slaapproblemen zijn en dat vrouwen die als kind of volwassende traumatische ervaringen hadden eerder last hebben van een slechte nachtrust. Studieresultaten worden tijdens de virtuele Annual Meeting van The North American Menopause Society (NAMS) gepresenteerd, die begint op 28 september.

Voor dit onderzoek door de universiteit van Pittsburgh werd gebruik gemaakt van actigrafie, een niet-invasieve methode om menselijke rest/activiteitscycli te monitoren met 2x slaapmetingen in 5 jaar. Aan de studie deden bij aanvang 166 vrouwen tussen 40-60 jaar mee. Er werd voornamelijk getest of blootstelling aan trauma’s tijdens de kindertijd of volwassenheid resulteerde in aanhoudende slechte slaapkwaliteit op middelbare leeftijd. Hoewel eerdere studies een soortgelijk verband aantoonden, was dit grotendeels gebaseerd op zelf gemelde slaapproblemen op enig moment.

Van de deelnemers aan het onderzoek meldde 44% kindertijdtrauma’s en 60% ervaarde trauma’s als volwassene. De meest voorkomende slaapgerelateerde problemen van de groep waren de met actigrafie gemeten korte slaaptijden (61%) en het wakker worden na het inslapen (“wakefulness after sleep onset’ – WASO; 60%), alsmede zelf gemelde slechte slaapkwaliteit (33%).

Onderzoekers zagen dat kindertijdtrauma’s het meest in verband stond met aanhoudend slechte WASO, waarbij volwassenentrauma’s het meest geassocieerd werden met slechte slaapkwaliteit. Geen van beiden werd in verband gebracht met aanhoudend slechte slaapduur.

“Dit onderzoek zorgt voor nadere onderbouwing dat slecht slapen veel voorkomt bij midlife vrouwen,” zegt dr. Karen Jakubowski, postdoctoraal academica bij het Department of Psychiatry van de universiteit van Pittsburgh en hoofdauteur van de studie. “Daarbij, het onderstreept de restverschijnselen van trauma exposure bij vrouwen van middelbare leeftijd en geeft aan dat kinder- en volwassenentrauma’s in verband staan met slechte objectieve slaapcontinuiteit en subjectieve slaapkwaliteit, onafhankelijk van slaaprisicofactoren en depressieve symptomen.”

Dr. Jakubowski zal de resultaten van haar onderzoek presenteren, “Trauma and sleep problems over midlife in women,” tijdens de 2020 NAMS Virtual Annual Meeting.

“Slaapkwaliteit is zo’n belangrijk onderdeel van de algehele levenskwaliteit van een vrouw, en van grote invloed op zowel haar gezondheid als haar cognitieve functioneren,” zegt dr. Stephanie Faubion, medisch directeur van NAMS. “Daarom is het zo belangrijk voor zorgverleners om op de hoogte te zijn van alle factoren die het slaappatroon van een vrouw kunnen aantasten, inclusief een voorgeschiedenis van trauma’s.”

Vertaling: Ellen Lam