Teveel foliumzuur tijdens zwangerschap net zo schadelijk als te weinig

Uit een onderzoek van het UC Davis MIND Institute van zwangere muizen bleek dat grote hoeveelheden foliumzuur tijdens de zwangerschap de hersenontwikkeling van embryo’s schaden. Onderzoekers zeggen dat de bevindingen erop wijzen dat er meer onderzoek nodig is naar de beste aanbevolen dosering voor zwangere vrouwen.

“Wij geloven dat er een Goudlokje-effect is met foliumzuur. Te weinig is niet goed, te veel is niet goed; je moet het precies goed doen”, zegt Ralph Green, UC Davis vooraanstaand hoogleraar pathologie en geneeskunde en een corresponderende auteur van de studie.

Het onderzoek, gepubliceerd op 30 september in Cerebrale Cortex, betrof zwangere muizen die ofwel een normale hoeveelheid foliumzuur kregen, 10 keer de aanbevolen hoeveelheid, of geen. De nakomelingen van de muizen die de grootste hoeveelheid kregen, vertoonden significante hersenveranderingen.

“Het is niet subtiel. Het is substantieel”, zegt Konstantinos Zarbalis, universitair hoofddocent bij de afdeling Pathologie en Laboratoriumgeneeskunde en tevens een corresponderende auteur van het onderzoek. “Het maakt een duidelijk verschil in hersenstructuur als je zeer grote hoeveelheden foliumzuur inneemt.”

Paradoxaal genoeg bootsten veranderingen in de hersenen als gevolg van te veel foliumzuur de veranderingen na die verband hielden met een tekort aan foliumzuur. “Dit was voor mij een nog belangrijker inzicht”, zegt Zarbalis, die ook deel uitmaakt van de UC Davis MIND Institute-faculteit. Hij merkte op dat onderzoek bij mensen aantoont dat een verminderde opname van foliumzuur in de hersenen cerebrale foliumzuurdeficiëntie kan veroorzaken, een syndroom dat vaak wordt geassocieerd met de ontwikkeling van autisme.

Foliumzuur en zwangerschap

Suppletie met foliumzuur (de synthetische vorm van vitamine B9 of foliumzuur) wordt algemeen aanbevolen voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het is aangetoond dat het het risico op neurale buisdefecten, zoals spina bifida, bij kinderen aanzienlijk vermindert. Onderzoek, waaronder studies aan het MIND Institute, heeft ook aangetoond dat prenatale vitamines waaronder foliumzuur een beschermend effect hebben tegen de ontwikkeling van autisme en andere aandoeningen.

Green zat in het panel met de National Academy of Sciences en het Institute of Medicine (nu de National Academy of Medicine genoemd) die de aanbevolen dagelijkse inname van foliumzuur (400 mcg) en de maximale dagelijkse veilige bovengrens (1000 mcg) bepaalden. Hij zat ook in het panel van de Food and Drug Administration (FDA) dat aanbeveelt foliumzuur aan voedingsmiddelen toe te voegen, wat leidde tot de verrijking van alle granen en granen met foliumzuur, zoals voorgeschreven door de federale regering in 1998.

“Toevoeging van foliumzuur aan het dieet was een goede zaak, en ik heb verrijking gesteund, maar er is een ‘beste hoeveelheid’ foliumzuur en sommige mensen krijgen misschien meer dan optimaal is,” zei Green.

Vrouwen die zijn bevallen van een kind met neurale buisdefecten of die bepaalde aandoeningen hebben, zoals epilepsie en anticonvulsiva gebruiken, krijgen over het algemeen het advies om veel hogere doses foliumzuur te gebruiken.

“In diermodellen hebben we aanwijzingen dat zeer hoge hoeveelheden foliumzuur schadelijk kunnen zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van de foetus, en de klinische gemeenschap zou deze indicatie serieus moeten nemen om onderzoek op dit gebied te ondersteunen om de hoeveelheid foliumzuur opnieuw te evalueren. optimaal voor zwangere vrouwen, “zei Zarbalis.

Zarbalis en Green vermoeden dat het probleem zit in de manier waarop foliumzuur door het lichaam wordt gemetaboliseerd en hebben plannen om het fenomeen verder te onderzoeken.

Links

Videos