Empathie voorkomt verspreiding van COVID-19

Empathie voor kwetsbare mensen in risicogroepen motiveert ons om gezichtsmaskers te gebruiken en afstand te houden, zodat we de verspreiding van COVID-19 helpen voorkomen, aldus de studie, die net is gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science.

“We laten zien dat empathie voor de meest kwetsbaren een belangrijke factor is, en dat het actief kan worden gebruikt om de pandemie te bestrijden. Ik geloof dat beleidsmakers onze nieuwe kennis kunnen gebruiken in hun pogingen om meer mensen de richtlijnen te laten volgen – en uiteindelijk levens redden ”, zegt Stefan Pfattheicher, universitair hoofddocent bij de afdeling Psychologie en Gedragswetenschappen aan de Aarhus BSS, Aarhus University.

Hij leidt het onderzoek waarin onderzoekers in eerste instantie de relatie tussen empathie van deelnemers en hun houding ten opzichte van sociale afstandelijkheid hebben getest. Ze testten dit in twee op vragenlijsten gebaseerde onderzoeken in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Zo werd de deelnemers op een schaal van 1 tot 5 gevraagd hoe bezorgd ze zijn over degenen die het meest kwetsbaar zijn voor het coronavirus. Vervolgens werd hen gevraagd in hoeverre ze zelf sociaal contact vermijden vanwege het coronavirus. De relatie is duidelijk. Hoe meer empathie, hoe meer aandacht voor het verminderen van sociaal contact.

Even belangrijk is dat het onderzoek laat zien dat het mogelijk is om empathie bij mensen op te wekken, en daardoor ook meer mensen bereid te maken sociale afstand te bewaren en gezichtsmaskers te dragen.

Echte mensen wekken empathie op

In twee experimenten testten de onderzoekers de verschillen in bereidheid van de deelnemers om de twee aanbevelingen op te volgen, afhankelijk van of ze alleen worden geïnformeerd over het effect van de twee initiatieven, of dat ze ook een kwetsbaar persoon voorgeschoteld krijgen. In de twee experimenten kregen de deelnemers mensen voorgeschoteld die ieder op hun eigen manier zijn getroffen door en lijden aan het coronavirus. Er waren ook controlegroepen die alleen informatie kregen over het effect van sociale afstand houden en het dragen van gezichtsmaskers. En de conclusie is duidelijk: de deelnemers die het verhaal kregen over mensen die leden aan het coronavirus, rapporteerden een hogere mate van empathie. En ook een grotere bereidheid om fysiek afstand te nemen en gezichtsmaskers te gebruiken.

“Onze resultaten suggereren dat we verhalen nodig hebben over echte mensen die lijden. Het is niet genoeg om ons te vertellen dat we afstand moeten bewaren en een gezichtsmasker moeten dragen in het belang van kwetsbare burgers in het algemeen. Als we worden geconfronteerd met een specifieke persoon die is kwetsbaar voor COVID-19, het is duidelijk dat empathie wordt versterkt en dat we eerder geneigd zijn de richtlijnen te volgen “, zegt Stefan Pfattheicher.

“Onze duidelijke aanbeveling is dat beleidsmakers deze kennis met behulp van empathie opnemen in hun communicatie-initiatieven”, zegt Michael Bang Petersen, een professor bij de afdeling Politieke Wetenschappen en co-auteur van het wetenschappelijke artikel.

Links

Videos