Afgestemde verlichting helpt verpleeghuisbewoners om beter te slapen

Verpleeghuisbewoners hebben de neiging om op elk uur van de dag in slaap te vallen, en ‘s nachts kan hun slaap worden onderbroken door periodes van waakzaamheid. Het is een vicieuze cirkel van gefragmenteerde slaap die bewoners in gevaar kan brengen voor slechte gezondheidsresultaten, waaronder depressie en verhoogde kwetsbaarheid, zei Rosa Baier, een universitair hoofddocent van de praktijk in gezondheidsdiensten, beleid en praktijk die het Centrum voor Langdurige Zorg leidt. Kwaliteit en innovatie aan de Brown University School of Public Health.

Maar Baier en een team van collega’s ontdekten een innovatieve manier om het aantal slaapstoornissen van bewoners van een verpleeghuis in Californië te halveren – en het ging niet om het voorschrijven van slaappillen. In plaats daarvan installeerde de faciliteit binnenverlichtingsarmaturen die in de loop van de dag en nacht van kleur en intensiteit veranderen.

“Ik vind het vrij nieuw”, zei Baier over de afgestemde verlichtingsoplossing, die het natuurlijke licht nabootst dat gedurende een dag van 24 uur optreedt. “De technologie blijft evolueren, en dus een van de redenen waarom we deze lichten wilden bestuderen, was dat er geen onderzoek was gedaan naar dit soort verlichting.”

Baier leidde een team van zeven onderzoekers die het gebruik van afgestemde LED-verlichting bestudeerden bij ACC Care Center, een verpleeghuis met 99 bedden in Sacramento, Californië, en deelnamen aan een proefverlichtingsinstallatie door het Sacramento Municipal Utility District en het Amerikaanse Department of Energy Pacific Northwest National Laboratory.

De resultaten van het team, gepubliceerd in Seniors Housing and Care Journal op maandag 5 oktober, bevatten voorlopige gegevens die kunnen worden gebruikt als zorgverleners in de sector voor langdurige zorg, overwegen de toepassing van afgestemde verlichting in andere faciliteiten.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat bewoners van verpleeghuizen overdag waarschijnlijk te weinig licht krijgen en ‘s nachts te veel. Daarom hebben de onderzoekers willekeurig gangen toegewezen waar in totaal 63 bewoners van langdurige zorg twee maanden lang getunede of statische lichtomstandigheden hebben ervaren, en vervolgens de gangen overgeschakeld naar de andere verlichting. De afgestemde verlichting verlichtte de gangverlichting overdag en dimde deze ‘s nachts. De statische toestand bootste de fluorescerende verlichting na die aanwezig was in de faciliteit voorafgaand aan de installatie van de afstembare armaturen. Het onderzoek besloeg de periode van december 2018 tot en met maart 2019.

Bij vijfendertig van de 63 bewoners was dementie vastgesteld, die wordt geassocieerd met aandoeningen zoals waanvoorstellingen, hallucinaties, depressie, opwinding, angst, ontremming, prikkelbaarheid en dwalen. De gemiddelde leeftijd van de bewoners van het onderzoek was 88,3 jaar en 71% van hen waren vrouwen.

Uit de studie bleek dat de bewoners gemiddeld 3,6 nachtelijke slaapstoornissen ondervonden bij statische verlichting, vergeleken met 1,8 bij afgestemde verlichting. Baier zei dat de resultaten niet geheel verrassend waren, gezien de hypothese van het onderzoeksteam dat de interventie een positief effect zou hebben op de slaap.

“We weten dat er een verband bestaat tussen blootstelling aan natuurlijk licht en het circadiane ritme, en het circadiane ritme is belangrijk voor een gezonde slaap”, zei Baier. “Het is heel redelijk om te denken dat dit in deze omgeving een specifiek probleem kan zijn en iets dat we kunnen aanpakken door middel van milieupraktijken.”

De studie suggereerde dat het verbeteren van de slaap van zelfs een paar bewoners een positief effect kan hebben op kamergenoten en mensen in nabijgelegen kamers. Veel van de bewoners in de studie delen kamers van twee tot wel vier personen. Ander onderzoek heeft aangetoond dat de slaapgewoonten van huisgenoten vaak kunnen bepalen of een bewoner een goede nachtrust heeft of niet.

Afgestemde verlichtingssystemen kwamen voor het eerst op de markt in 2014. Ze zijn duurder dan statische armaturen omdat ze meer dan één kleur LED-chip bevatten, waardoor warm en koel wit kunnen worden gemengd. Maar de kosten zijn gedaald naarmate het verkoopvolume is gestegen, volgens co-auteur Naomi Miller, senior onderzoeker op het gebied van verlichting bij het Pacific Northwest National Laboratory in Portland, Oregon.

Verpleeghuizen gebruikten deze systemen in de eerste plaats vanwege hun energiebesparingsfunctie. Maar Baier en haar collega’s beschouwen ze als een interventie met een laag risico om de slaap te verbeteren en een die de sector voor langdurige zorg sterk zou moeten overwegen in een tijd waarin verpleeghuizen de tijd en middelen van het personeel verschuiven om het hoofd te bieden aan de coronavirus-pandemie.

“Mensen zijn geneigd om zich te concentreren op de negatieve aspecten van verpleeghuizen, maar de meerderheid van de mensen die ik ben tegengekomen, zijn echt zorgzame individuen en doen een aantal zeer innovatieve praktijken”, zei Baier. “Dit is een voorbeeld van een faciliteit die zeer betrokken en zeer proactief is.”

Links

Videos