Verborgen marketingtactieken tabaksindustrie blootgelegd door oud werknemers

Om de huidige wetgeving inzake tabaksreclame, -promotie en -sponsoring (TAPS) in Australië te omzeilen, stimuleren tabaksondernemingen winkeliers met contante betalingen, volledig betaalde vakanties, exclusieve feesten en kaartjes voor sportevenementen om de verkoop van tabak te stimuleren.

Dit is vandaag gepubliceerd in Global Public Health en is het eerste onderzoek waarin interviews met voormalige werknemers van de tabaksindustrie zijn gebruikt als sleutelinformanten om de tactieken te begrijpen die tabaksfabrikanten gebruiken om hiaten in de Australische wetgeving uit te buiten.

“Directe reclame voor tabak aan consumenten is al lang verboden, maar deze studie laat zien dat tabaksfabrikanten hun producten blijven verkopen via duizenden tabakswinkels”, zegt hoofdauteur Christina Watts van de Universiteit van Sydney en Tobacco Control Policy bij Cancer Council NSW.

“Tabaksbedrijven hebben hun marketingbudget gericht op retailers, aangezien dit een van de weinige overgebleven mogelijkheden is om rechtstreeks met consumenten te communiceren.

Volgens de Australische wetgeving kunnen prikkels en voordelen in verband met de verkoop van tabak niet aan consumenten worden verstrekt, maar dergelijke wetten zijn niet expliciet van toepassing op tabakswinkeliers. Een recent steekproefonderzoek onder Australische tabaksretailers wees uit dat een derde een voordeel of stimulans had gekregen van een tabaksfabrikant in ruil voor iets voor het bedrijf.

In de studie beschreven voormalige werknemers van de tabaksindustrie geheime marketing- en promotiestrategieën voor tabak voor retailers, waaronder:

– Het verstrekken van financiële prikkels zoals prijspromoties, contante betalingen en kortingen
– Het verstrekken van ervaringsgerichte prikkels zoals volledig betaalde vakanties, exclusieve feesten en evenementen, kaartjes voor internationale sportevenementen (met evenementen die worden gebruikt om indirect producten te promoten)

– Winkelpersoneel stimuleren om verkoopdoelstellingen te halen en hen bijscholen om effectieve ambassadeurs van tabaksmerken te zijn.

Het uiteindelijke doel van deze strategieën was het vergroten van het marktaandeel en het stimuleren van de verkoop door een grotere loyaliteit en een betere verstandhouding met retailers.

“Ondanks het herhaalde argument van de tabaksindustrie dat dergelijke promotionele activiteiten alleen bedoeld zijn om hun individuele marktaandeel te vergroten en niet om nieuwe verkopen te stimuleren, toont ons onderzoek aan dat er prikkels werden gegeven om retailers aan te moedigen verkoopdoelen te behalen of te overtreffen en om producten rechtstreeks naar de consument te pushen,” ‘zei mevrouw Watts.

Studiebegeleider dr. Becky Freeman van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheid van de Universiteit van Sydney zei dat er dringend wijzigingen nodig zijn in de huidige wetten voor reclame, promotie en sponsoring voor tabak in Australië.

“De tabaksindustrie blijft haar dodelijke producten op de markt brengen, terwijl ze zich voordoet als een ‘hervormd’ bedrijf dat de volksgezondheid ondersteunt.

“Tabaksbedrijven lijken de huidige wetten te exploiteren door de winkelomgeving te gebruiken als een indirect kanaal om consumenten te bereiken.

“Door alleen tabaksmarketingpraktijken die rechtstreeks op consumenten zijn gericht te beperken, heeft de Australische wetgeving niet gereageerd op het belang van retailmarketing bij de promotie van tabak. Dit heeft tabaksondernemingen in staat gesteld middelen in deze ‘laatste marketinglijn’ van hun producten te steken.

“We roepen op tot versterking van de Australische wetten om alle marketing van tabaksproducten te verbieden – zonder dat enige vorm van bijdragen aan een evenement, activiteit of individu is toegestaan.

“Beperkingen moeten directe productreclame op tabaksdetailhandelaren richten om elke aanhoudende en toekomstige verkapte reclame voor tabak te voorkomen”, zei ze.

Australië wordt beschouwd als een wereldleider op het gebied van tabaksontmoediging met een reeks maatregelen om marketingactiviteiten voor tabak te beperken, zoals:

– verbod op tabaksreclame, -promotie en -sponsoring
– gewone verpakking met grafische gezondheidswaarschuwingen

– het verwijderen van zichtbare displays van tabaksproducten op het verkooppunt.

Deze maatregelen hebben ertoe bijgedragen dat de dagelijkse rookcijfers in Australië zijn gedaald van 24 procent van de volwassenen in 1991 tot 11 procent in 2019.

Links

http://www.taylorandfrancisgroup.com/

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17441692.2020.1824005?journalCode=rgph20

https://www.sydney.edu.au/