Fructose in voeding verergert inflammatoire darmaandoeningen

Voeding blijft een belangrijk onderdeel van ziektepreventie en -behandeling, en een nieuwe studie suggereert dat consumptie van fructose de darmontsteking kan verergeren die vaak voorkomt bij inflammatoire darmaandoeningen (IBD). Onder leiding van David Montrose, PhD, van de Renaissance School of Medicine aan de Stony Brook University, wordt de studie momenteel vroeg online gepubliceerd in Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology.

De tarieven van IBD zijn wereldwijd gestegen. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) wordt elk jaar bij ongeveer drie miljoen Amerikanen de diagnose IBD gesteld, een miljoen meer dan de incidentie eind jaren negentig. Consumptie van een westers dieet, inclusief fructose, wordt in verband gebracht met toenemende percentages zwaarlijvigheid en diabetes, en IBD kan een bijkomende ziekte zijn die wordt verergerd door de inname van fructose.

“De toenemende incidentie van IBD loopt parallel met hogere niveaus van fructoseconsumptie in de Verenigde Staten en andere landen”, zegt Montrose, een universitair docent bij de afdeling Pathologie en facultair onderzoeker in het Stony Brook University Cancer Center. “Onze bevindingen bewijzen een direct verband tussen fructose in de voeding en IBD en ondersteunen het concept dat een hoge consumptie van fructose de ziekte bij mensen met IBD zou kunnen verergeren. Dit is belangrijk omdat het de potentie heeft om begeleiding te bieden bij voedingskeuzes voor IBD-patiënten, iets dat momenteel ontbreekt. ”

Montrose testte samen met collega’s van Weill Cornell Medicine drie muismodellen van IBD. Ze kregen grote hoeveelheden fructose, wat de ontsteking van de dikke darm verergerde, samen met opmerkelijke effecten op hun darmbacteriën, waaronder veranderingen in hun type, metabolisme en lokalisatie in de dikke darm. Complementair mechanistisch werk toonde aan dat de microbiota causaal verband houdt met de schadelijke effecten van het fructose-dieet.

De paper concludeert dat de “overmatige consumptie van fructose via de voeding een pro-colitisch effect had dat kan worden verklaard door veranderingen in de samenstelling, distributie en metabolische functie van de enterische microbiota van de inwoner”.

Montrose zegt dat er verschillende volgende stappen zijn gepland om deze bevindingen uit te breiden. Deze omvatten de ontwikkeling van interventies om de pro-inflammatoire effecten van fructose in de voeding te voorkomen en om te evalueren of dit dieet colitis-geassocieerde tumorigenese verhoogt. Dit tweede punt is met name belangrijk omdat IBD-patiënten een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van darmkanker als gevolg van een levenslange chronische darmontsteking.

Links

https://news.stonybrook.edu/

https://www.cmghjournal.org/article/S2352-345X(20)30145-4/fulltext

https://news.weill.cornell.edu/news/2019/03/high-fructose-corn-syrup-promotes-colon-tumor-growth-in-mice

Videos