Sarcasme verhoogt risico overlijden na tweede hartaanval

Hartaanvalpatiënten die sarcastisch of prikkelbaar zijn, kunnen hun gezondheid in gevaar brengen, blijkt uit onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in het European Journal of Cardiovascular Nursing, een tijdschrift van de European Society of Cardiology (ESC) .

“Vijandigheid is een persoonlijkheidskenmerk, waaronder sarcastisch, cynisch, wrokkig, ongeduldig of prikkelbaar zijn”, zei studie auteur Dr. Tracey Vitori van de Universiteit van Tennessee, Knoxville, VS. “Het is niet alleen een eenmalige gebeurtenis, maar kenmerkt hoe een persoon met mensen omgaat. We weten dat het onder controle krijgen van levensstijlgewoonten de vooruitzichten voor hartaanvalpatiënten verbetert en onze studie suggereert dat het verbeteren van vijandig gedrag ook een positieve stap kan zijn. ”

Dit was een van de grootste en meest uitgebreide onderzoeken naar de relatie tussen vijandigheid en uitkomsten bij patiënten met een hartaanval. Het was een secundaire analyse van gegevens uit de PROMOTION-studie

De studie omvatte 2.321 overlevenden van een hartaanval. Vijandigheid werd bij aanvang gemeten met behulp van de Multiple Adjective Affect Checklist (MAACL). Patiënten werden gedurende 24 maanden gevolgd op terugkerende hartaanvallen en overlijden.

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 67 jaar en 68% was man. Meer dan de helft van de patiënten (57%) werd volgens de MAACL als vijandig beoordeeld.

Vijandigheid was een onafhankelijke voorspeller van overlijden aan een tweede hartaanval na correctie voor andere factoren die de relatie konden beïnvloeden, waaronder geslacht, leeftijd, opleiding, burgerlijke staat, diabetes, hoge bloeddruk en roken.

Dr. Vitori merkte op dat vijandigheid geen voorspelling was van terugkerende hartaanvallen. Ze zei: “Vijandigheid wordt sinds de jaren vijftig in verband gebracht met hart- en vaatziekten, maar we begrijpen nog steeds niet helemaal waarom. Ons onderzoek toont aan dat vijandigheid een veelvoorkomend kenmerk is bij overlevenden van een hartaanval en wordt geassocieerd met slechte resultaten. Er is meer onderzoek nodig naar hoe deze eigenschap het lichaam beïnvloedt. ”

De paper stelt dat angst en depressie emotionele toestanden zijn die doorgaans worden geëvalueerd bij patiënten met een hartaandoening. Het toevoegen van een beoordeling van vijandigheid kan patiënten identificeren die risico lopen op vroegtijdig overlijden. Patiënten voorlichten over de mogelijke impact van vijandigheid kan gedragsveranderingen motiveren.

Dr. Vitori zei: “Er is veel dat hartpatiënten kunnen doen om hun gezondheid onder controle te krijgen. Fysiek gezien – stoppen met roken, lichamelijke activiteit verhogen en een uitgebalanceerd dieet volgen. Ons onderzoek geeft ook aan dat het omgaan met vijandig gedrag belangrijk kan zijn. ”

Referenties
1Vitori TA, Frazier SK, Biddle MJ, et al. Vijandigheid voorspelt mortaliteit, maar niet recidiverend acuut coronair syndroom. Eur J Cardiovasc Nurs. 2020. doi: 10.1177 / 1474515120950913.
2Dracup K, McKinley S, Riegel B, et al. Een gerandomiseerde klinische studie om de preklinische vertraging van de patiënt tot de behandeling bij acuut coronair syndroom te verminderen. Circ Cardiovasc Qual-resultaten. 2009; 2: 524-532.