Wetenschappers voorspellen dat COVID-19 een seizoensvirus zal worden

Dankzij de snuivende neuzen, hoest en verkoudheid waarmee de koudere maanden van het jaar gepaard gaan, zijn we maar al te bekend met de seizoenspatronen van sommige respiratoire virussen. Een nieuwe recensie gepubliceerd in Frontiers in Public Health stelt dat COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het SARS-CoV-2-virus, waarschijnlijk zal volgen en seizoensgebonden zal worden in landen met een gematigd klimaat, maar alleen wanneer kudde-immuniteit is bereikt. Tot die tijd zal COVID-19 door de seizoenen heen blijven circuleren. Deze conclusies onderstrepen het absolute belang van maatregelen op het gebied van de volksgezondheid die zojuist nodig waren om het virus te bestrijden.

Senior auteur van de studie Dr. Hassan Zaraket, van de Amerikaanse Universiteit van Beiroet in Libanon, waarschuwt dat “COVID-19 hier is om te blijven en het het hele jaar door uitbraken zal veroorzaken totdat de kudde immuniteit is bereikt. Daarom zal het publiek dat doen. moeten ermee leren leven en de beste preventiemaatregelen blijven toepassen, waaronder het dragen van maskers, fysieke afstand nemen, handhygiëne en het vermijden van bijeenkomsten. ”

De samenwerkende auteur Dr. Hadi Yassine, van de Qatar University in Doha, bevestigt en stelt dat er meerdere golven van COVID-19 kunnen zijn voordat de kudde-immuniteit wordt bereikt.

We weten dat veel respiratoire virussen seizoenspatronen volgen, vooral in gematigde streken. Het is bijvoorbeeld bekend dat influenza en verschillende soorten coronavirussen die verkoudheid veroorzaken, in de winter een hoogtepunt bereiken in gematigde streken, maar het hele jaar door circuleren in tropische streken. De auteurs beoordeelden deze seizoensgebonden virussen, waarbij ze de virale factoren en gastheerfactoren onderzochten die hun seizoensgebondenheid beheersen, evenals de nieuwste kennis over de stabiliteit en overdracht van SARS-CoV-2.

De onderzoekers leggen uit dat de overleving van virussen in de lucht en op oppervlakken, de gevoeligheid van mensen voor infecties en menselijk gedrag, zoals overbevolking binnenshuis, van seizoen tot seizoen verschillen als gevolg van veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Deze factoren beïnvloeden de overdracht van respiratoire virussen op verschillende tijdstippen van het jaar.

In vergelijking met andere respiratoire virussen, zoals griep, heeft COVID-19 echter een hogere transmissiesnelheid (R0), althans gedeeltelijk als gevolg van circulatie in een grotendeels immunologisch naïeve populatie.

Dit betekent dat, in tegenstelling tot de griep en andere respiratoire virussen, de seizoensgebonden factoren van virussen de verspreiding van COVID-19 in de zomermaanden nog niet kunnen stoppen. Maar zodra de kudde-immuniteit is bereikt door natuurlijke infecties en vaccinaties, zou de R0 aanzienlijk moeten dalen, waardoor het virus vatbaarder wordt voor seizoensfactoren.

Dergelijke seizoensgebondenheid is gemeld voor andere coronavirussen, inclusief degenen die recenter zijn opgedoken, zoals NL63 en HKU1, die hetzelfde circulatiepatroon volgen als influenza.

“Dit blijft een nieuw virus en ondanks de snelgroeiende wetenschappelijke kennis zijn er nog steeds dingen die onbekend zijn. Of onze voorspellingen kloppen of niet, valt nog te bezien in de toekomst. Maar we denken dat het zeer waarschijnlijk is, gezien wat we weet tot dusver dat COVID-19 uiteindelijk seizoensgebonden zal worden, net als andere coronavirussen, ”voegt Zaraket toe.

Dr. Yassine stelt dat “het hoogste wereldwijde COVID-19-infectiepercentage per hoofd van de bevolking werd geregistreerd in de Golfstaten, ongeacht het hete zomerseizoen. Hoewel dit voornamelijk wordt toegeschreven aan de snelle verspreiding van het virus in gesloten gemeenschappen, bevestigt het de noodzaak van rigoureuze controlemaatregelen om de verspreiding van virussen te beperken, totdat de kudde-immuniteit is bereikt “.