Inspanningshormoon irisine remt replicatie coronavirus

En studie uitgevoerd door onderzoekers van de São Paulo State University (UNESP) suggereert dat irisine, een hormoon dat door spieren wordt afgescheiden als reactie op inspanning, een therapeutisch effect zou kunnen hebben op COVID-19-patiënten. Toen ze de genexpressie van vetcellen analyseerden, ontdekten de onderzoekers dat irisine-gemoduleerde genen geassocieerd zijn met replicatie van het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 in menselijke cellen.

Deze bevinding was gebaseerd op analyse van het transcriptoom (alle RNA’s geproduceerd door genen) van vetcellen die niet waren geïnfecteerd met SARS-CoV-2 en behandeld met irisine. “We vergeleken gegevens voor genen die belangrijk zijn in COVID-19 met onze transcriptomische gegevens om correlaties te maken. De resultaten bieden een aanwijzing bij de zoektocht naar behandeling van de ziekte tijdens de noodsituatie veroorzaakt door de pandemie.

Benadrukt moet worden dat onze bevindingen voorlopig zijn en alleen suggereren dat irisin therapeutisch potentieel zou kunnen hebben in gevallen van COVID-19. Verder onderzoek kan vanaf hier worden opgepikt om te zien of de effecten van irisin op patiënten met de ziekte inderdaad gunstig zijn, ” vertelde Miriane de Oliveira, een onderzoeker aan de medische school van UNESP in Botucatu, São Paulo (Brazilië), aan Agência FAPESP.

Een artikel waarin de studie wordt beschreven, is gepubliceerd in het tijdschrift Molecular and Cellular Endocrinology. De gegevens werden geproduceerd door Oliveira in postdoctoraal onderzoek ondersteund door FAPESP en gericht op de werking van irisine en schildklierhormonen in adipocyten.

Links

https://agencia.fapesp.br/34070/

http://dx.doi.org/10.1016/j.mce.2020.110917