Genetische link tussen obesitas en reumatoïde artritis

Een analyse van genetische gegevens verzameld van meer dan 850.000 individuen van Europese afkomst heeft een verband gevonden tussen aan obesitas gerelateerde genen en reumatoïde artritis.

In de Arthritis & Rheumatology-analyse vonden onderzoekers een verhoogd risico op reumatoïde artritis wanneer werd voorspeld dat de body mass index hoog zou zijn op basis van iemands genetica. Dit werd zowel bij mannen als bij vrouwen waargenomen.

“Deze resultaten benadrukken een belangrijke rol van zwaarlijvigheid bij de pathologische ontwikkeling van reumatoïde artritis, en bieden ook een potentieel bruikbare preventieve strategie”, aldus senior auteur Xia Jiang, PhD, van het Karolinska Instituut in Zweden. “Toekomstige studies zijn nodig om de biologische mechanismen die aan zo’n verband ten grondslag liggen te begrijpen, en om te begrijpen hoe zwaarlijvigheid de prognose van reumatoïde artritis causaal kan beïnvloeden.”

Links

https://onlinelibrary.wiley.com/journal/23265205

https://ki.se/en