Antibiotica kunnen het risico op misbruik van oxycodon verhogen

Het gebruik van antibiotica naast opioïden (in de praktijk vaak oxycodon) kan het risico op misbruik van opioïden vergroten, blijkt uit onderzoek bij ratten die onlangs in eNeuro zijn gepubliceerd.

Misbruik van en verslaving aan opïodiden teisteren meer dan 2 miljoen Amerikanen. Veel factoren spelen een rol bij deze crisis. Maar het kan zijn dat één factor een grotere rol speelt dan eerder werd gedacht: het darmmicrobioom (darmflora). De bacteriënkolonie in de darmen beïnvloedt de gezondheid van de hersenen en speelt een rol bij een hele reeks aan hersenstoornissen waaronder verslaving.

Na een operatie schrijven artsen vaak twee middelen voor: opioïden als pijnbestrijding en antibiotica om infecties te voorkomen. Maar antibiotica doden ook de bacteriën in de darmflora die een belangrijke rol spelen in onze gezondheid. De onderzoekers besloten om de relatie tussen de twee geneesmiddelen te onderzoeken omdat deze combinatie zo veel wordt voorgeschreven.

Het team heeft gedurende twee weken antibiotica aan ratten toegediend, waardoor hun darmmicrobioom was uitgeput en hen vervolgens kregen de proefdieren het opioïde oxycodon. Vergeleken met ratten die alleen oxycodon kregen, vertoonden de ratten met de aangetaste darmflora diepgaande veranderingen in hoe hun hersenen reageerden op het opioïde. De ratten vertoonden een veranderde gevoeligheid voor opioïden in hersengebieden die betrokken zijn bij verslaving: de verarmde bacteriënkolonie verergerde de intoxicatie-effecten en verzwakte de effecten van ontwenning.

Vertaling door Dick Schrauwen