Gebruikers e-sigaretten ervaren vaatschade vergelijkbaar met die van rokers

Het gebruik van e-sigaretten beschadigt de bloedvaten en de werking van de bloedvaten, net zoals het roken van traditionele sigaretten, volgens nieuw onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in de Journal of the American Heart Association, een open access-tijdschrift van de American Heart Association, en gefinancierd door het Tobacco Center of Regulatory Science van de American Heart Association, de toonaangevende vrijwillige gezondheidsorganisatie die zich inzet voor een wereld van langer, gezonder leven.

“Veel mensen geloven dat e-sigaretten veiliger zijn dan brandbare sigaretten. In feite zeggen de meeste gebruikers van e-sigaretten dat de belangrijkste reden dat ze e-sigaretten gebruiken, is omdat ze denken dat e-sigaretten minder gezondheidsrisico’s met zich meebrengen”, aldus onderzoeksauteur Jessica L Fetterman, Ph.D., assistent-professor geneeskunde aan de Boston University School of Medicine, Boston. “Ondertussen groeit het bewijs uit wetenschappelijke studies dat e-sigaretten misschien niet het veiligere alternatief zijn voor het roken van traditionele sigaretten als het gaat om de gezondheid van het hart. Onze studie voegt daaraan toe.”

Fetterman en collega’s bestudeerden meer dan 400 mannen en vrouwen in de leeftijd van 21 tot 45 jaar, bij wie geen diagnose van hartaandoeningen of risicofactoren voor hartziekten was gesteld. Deelnemers aan de studie waren 94 niet-rokers, 285 rokers van sigaretten, 36 gebruikers van e-sigaretten en 52 dubbele gebruikers die brandbare sigaretten roken en e-sigaretten gebruiken. Brandbare sigarettenrokers en dubbele gebruikers waren ouder dan niet-rokers en gebruikers van e-sigaretten, terwijl gebruikers van e-sigaretten eerder jonger, mannelijk en blank waren. Alle gebruikers van e-sigaretten waren voormalige rokers van traditionele sigaretten.

“We hebben de metingen van de bloedvatenfunctie bij e-sigaretten en dubbele gebruikers onderzocht die al minstens drie maanden e-sigaretten gebruikten. In de meeste onderzoeken tot nu toe is gekeken naar de impact van acuut gebruik van e-sigaretten op de gemeten bloedvatfunctie. vlak voor en na gebruik, terwijl ons onderzoek de bloedvatenfunctie bij chronisch gebruik van e-sigaretten onder jonge, gezonde volwassenen evalueerde, ‘zei Fetterman.

De onderzoekers ontdekten dat voormalige rokers die overstapten op e-sigaretten en dubbele gebruikers een augmentatie-index hadden die vergelijkbaar was met die van traditionele sigaretten, wat betekent dat hun bloedvaten net zo stijf waren.

“Verstijving van de bloedvaten kan schade toebrengen aan de kleine bloedvaten, inclusief haarvaten, en het hart extra belasten, wat allemaal kan bijdragen aan de ontwikkeling van hartaandoeningen”, aldus Fetterman.

De onderzoekers ontdekten ook dat de cellen die de bloedvaten bekleden, endotheelcellen genoemd, net zo beschadigd leken te zijn, of mensen nu e-sigaretten, brandbare sigaretten of beide gebruikten.

“De endotheelcellen van gebruikers van e-sigaretten of dubbele gebruikers produceerden minder van de hartbeschermende verbinding stikstofmonoxide dan niet-tabaksgebruikers. Hun cellen produceerden ook meer reactieve zuurstofsoorten, die schade toebrengen aan de delen van cellen zoals DNA en eiwitten, ‘zei Fetterman. “Onze studieresultaten suggereren dat er geen bewijs is dat het gebruik van e-sigaretten cardiovasculair letsel, disfunctie of schade veroorzaakt door het gebruik van brandbare tabaksproducten vermindert.”

Ze merkte op dat er langere-termijnonderzoeken nodig zijn om te bepalen of vaatschade door alleen e-sigaretten in de loop van de tijd verandert.