Groenten die helpen bij het bestrijden van leververvetting

Nieuw onderzoek toont aan hoe indol ontstekingen en vetophopingen kan verminderen

Een nieuwe studie onder leiding van wetenschappers van Texas A&M AgriLife Research laat zien hoe een natuurlijke stof die voorkomt in veel bekende en veel geconsumeerde groenten, ook kan worden gebruikt om leververvetting te bestrijden.

De studie laat zien hoe niet-alcoholische leververvetting, of NAFLD, kan worden beheerst door indol, een natuurlijke stof die voorkomt in darmbacteriën – en in kruisbloemige groenten zoals kool, boerenkool, bloemkool en spruitjes. Het behandelt ook hoe deze natuurlijke verbinding kan leiden tot nieuwe behandelingen of preventieve maatregelen voor NAFLD.

De studie is onlangs gepubliceerd in Hepatology en is te vinden op PubMed.gov.

“Op basis van dit onderzoek zijn wij van mening dat gezond voedsel met een hoge capaciteit voor indoleproductie essentieel is voor het voorkomen van NAFLD en gunstig is voor het verbeteren van de gezondheid van mensen met het,” zei Chaodong Wu, MD, Ph.D., een Texas A&M AgriLife Research Facultaire fellow en hoofdonderzoeker voor de studie. “Dit is een ander voorbeeld waar het veranderen van het dieet kan helpen ziekten te voorkomen of te behandelen en het welzijn van het individu te verbeteren.”

Over NAFLD en indool

NAFLD treedt op wanneer de lever wordt “gemarmerd” met vet, soms als gevolg van ongezonde voeding, zoals overmatige inname van verzadigde vetten. Als deze niet correct wordt aangepakt, kan deze aandoening leiden tot levensbedreigende leveraandoeningen, waaronder cirrose of leverkanker.

Veel verschillende factoren dragen bij aan NAFLD. Vette lever komt zeven tot tien keer vaker voor bij mensen met obesitas dan bij de algemene bevolking. Bovendien veroorzaakt obesitas ontstekingen in het lichaam. Het besturen van deze ontsteking zijn macrofagen, soorten witte bloedcellen die normaal gesproken infecties bestrijden. Deze ontsteking verergert leverschade bij mensen met leverziekte.

Darmbacteriën kunnen ook een effect hebben – positief of negatief – op de progressie van leververvetting. Deze bacteriën produceren veel verschillende verbindingen, waaronder indool. Dit product van het aminozuur tryptofaan is door klinische voedingsdeskundigen en voedingswetenschappers geïdentificeerd als waarschijnlijk preventieve en therapeutische voordelen voor mensen met NAFLD.

Het National Cancer Institute neemt ook nota van de voordelen van indool-3-carbinol in kruisbloemige groenten, inclusief hun ontstekingsremmende en kankerbestrijdende eigenschappen.

Een uitgebreid en multi-level onderzoek naar leververvetting

De huidige studie onderzocht het effect van indolconcentraties op mensen, diermodellen en individuele cellen om het effect van indol op leverontsteking en de potentiële voordelen voor mensen met NAFLD te helpen bepalen. Het onderzocht de mate waarin indol niet-alcoholische leververvetting verlicht, met eerdere bevindingen over darmbacteriën, darmontsteking en leverontsteking. Het omvatte ook onderzoek naar hoe indol vette lever in diermodellen verbetert.

Voor het onderzoek onderzochten onderzoekers de effecten van indol op personen met vette levers. Omdat onderzoeksmedewerker Qifu Li, M.D., ook arts was aan de Chongqing Medical University in China, besloot het team dat hij het klinische onderzoek moest leiden met behulp van Chinese deelnemers.

Bij 137 proefpersonen ontdekte het onderzoeksteam dat mensen met een hogere body mass index vaak lagere niveaus van indol in hun bloed hadden. Bovendien waren de indolspiegels bij degenen die klinisch zwaarlijvig waren aanzienlijk lager dan degenen die als slank werden beschouwd. En bij mensen met lagere indolspiegels was er ook een hogere hoeveelheid vetafzetting in de lever.

Dit resultaat zal zich waarschijnlijk ook uitstrekken tot andere etnische groepen, merkte Li op, hoewel etnische achtergrond enige invloed kan hebben op de darmbacteriepopulaties en de exacte niveaus van metabolieten.

Om de impact van indol verder te bepalen, gebruikte het onderzoeksteam diermodellen die een vetarm dieet kregen als controle en vetrijk dieet om de effecten van NAFLD te simuleren.

“De vergelijkingen van diermodellen die een vetarm dieet en een vetrijk dieet kregen, gaven ons een beter begrip van hoe indol relevant is voor NAFLD,” zei Gianfranco Alpini, MD, een studie medewerker en voormalig hoogleraar van Texas A&M Health Science Center , nu de directeur van het Indiana Center for Liver Research.

Alpini zei dat de behandeling van NAFLD-nabootsende diermodellen met indol de vetophoping en ontsteking in de lever aanzienlijk verminderde.

Vertaling: Pieter Tau