Een goede bloedtoevoer is goed voor het geheugen

Geheugenprestaties en andere cognitieve vaardigheden zijn gebaat bij een goede bloedtoevoer naar de hersenen.

Dit geldt met name voor mensen die getroffen zijn door een aandoening die bekend staat als “sporadische kleine vaatziekte”.

Onderzoekers van het Duitse Centrum voor Neurodegeneratieve Ziekten (DZNE) en de Universitaire Geneeskunde Magdeburg rapporteren hierover in het tijdschrift “ BRAIN ”. Hun studie laat zien dat bloedperfusie van de hippocampus een belangrijke rol zou kunnen spelen bij geheugenproblemen die verband houden met leeftijd en ziekte.

Binnen het menselijk brein is er een kleine structuur, slechts een paar kubieke centimeter groot, die de “hippocampus” wordt genoemd omdat zijn vorm lijkt op een zeepaardje. Strikt genomen bestaat de hippocampus twee keer: eenmaal in elke hersenhelft. Het wordt beschouwd als het controlecentrum van het geheugen.

Van schade aan de hippocampus, zoals het voorkomt bij Alzheimer en andere hersenziekten, is bekend dat het geheugen aantast. Maar welke rol speelt met name de bloedtoevoer? Een team van wetenschappers onder leiding van prof. Stefanie Schreiber en prof. Emrah Düzel , beiden verbonden aan de DZNE en de Universitaire Geneeskunde Magdeburg, hebben deze vraag onderzocht.

De onderzoekers gebruikten hoge-resolutie magnetische resonantie beeldvorming (MRI) om de bloedtoevoer naar de hippocampus van 47 vrouwen en mannen van 45 tot 89 jaar te onderzoeken. De deelnemers aan de studie ondergingen ook een neuropsychologische testbatterij, die met name de geheugenprestaties, het spraakverstaan ​​en het concentratievermogen beoordeelde.

Een dubbele aanvoerlijn

“Het is al langer bekend dat de hippocampus wordt geleverd door een of twee slagaders. Het gebeurt ook dat slechts één van de twee hippocampi, die in elke hersenen voorkomen, door twee vaten wordt gevoed. Dit varieert tussen individuen. De redenen zijn onbekend, ‘legde Schreiber uit. “Misschien is er een genetische aanleg. Het is echter ook mogelijk dat de individuele structuur van de bloedtoevoer zich ontwikkelt als gevolg van levensomstandigheden. Dan zou de persoonlijke levensstijl de bloedtoevoer naar de hippocampus beïnvloeden. ”

In de cognitietests scoorden de deelnemers aan de studie aan wie minstens één hippocampus dubbel werd geleverd, over het algemeen beter. “Het feit dat de bloedtoevoer van fundamenteel belang is voor de hersenen is zeker triviaal en is uitgebreid gedocumenteerd. We waren daarom vooral gericht op de hippocampus en de situatie van een ziekte van de hersenvaten. Hierover is eigenlijk weinig bekend. ”

Van de proefpersonen vertoonden 27 geen tekenen van hersenziekten. De resterende twintig deelnemers vertoonden pathologische veranderingen in hersenbloedvaten, die werden geassocieerd met microbloeding. “Bij deze personen was vóór ons onderzoek sporadische cerebrale vaatziekte vastgesteld”, aldus Dr. Valentina Perosa, hoofdauteur van de huidige studie, die momenteel postdoctoraal onderzoek doet in Boston, VS. Deze personen vertoonden een breed spectrum van neurologische afwijkingen, waaronder milde cognitieve stoornissen.

“De gezonde proefpersonen scoorden over het algemeen beter op cognitieve tests dan de deelnemers aan de studie met vaatziekten. Onder de deelnemers met ziekte bereikten degenen met ten minste één hippocampus geleverd door twee slagaders betere cognitieve scores. Ze profiteerden vooral van het dubbele aanbod. Dit kan te wijten zijn aan een betere toevoer van bloed, maar ook van zuurstof. Dit is echter slechts een gok, “zei Perosa.

Uitgangspunt voor therapieën?

“Onze studie toont een duidelijk verband tussen bloedtoevoer naar de hippocampus en cognitieve prestaties”, vat Schreiber de resultaten samen. “Dit suggereert dat de doorbloeding van de hersenen een belangrijke rol kan spelen bij het verminderen van de geheugenprestaties, hetzij veroorzaakt door leeftijd of ziekte.” Dergelijke bevindingen helpen om ziektemechanismen te begrijpen en kunnen ook nuttig zijn voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingsopties, geeft ze aan: “Op dit moment kunnen we alleen speculeren, omdat we het niet weten, maar het is mogelijk dat levensstijl een invloed heeft op de formatie van de bloedvaten die de hippocampus leveren. Dit zou dan een factor zijn die kan worden beïnvloed en dus een potentiële benadering voor therapieën en ook voor preventie. Dit is een onderwerp dat we willen onderzoeken. ”

De DZNE onderzoekt alle aspecten van neurodegeneratieve ziekten (zoals Alzheimer, Parkinson en Amyotrofische laterale sclerose) om nieuwe benaderingen van preventie, behandeling en gezondheidszorg te ontwikkelen. De DZNE bestaat uit tien locaties in Duitsland en werkt nauw samen met universiteiten, universitaire ziekenhuizen en andere instellingen op nationaal en internationaal niveau.