Rookverbod in auto’s zorgt voor 72% daling blootstelling kinderen

De wet die in 2015 in Engeland is ingevoerd, heeft gewerkt, blijkt uit onderzoeksresultaten

De wet verbiedt het roken in auto’s die kinderen vervoeren en heeft het aandeel tieners dat wordt blootgesteld aan tweedehands tabaksrook met 72% zien dalen blijkt uit een analyse van onderzoeksgegevens, online gepubliceerd in het tijdschrift Thorax.

De wetgeving is in oktober 2015 in Engeland en in Schotland in december 2016 ingevoerd, met als doel de blootstelling van kinderen (jonger dan 18 jaar) aan de schade van tweedehands tabaksrook, waarvoor ze bijzonder kwetsbaar zijn, te verminderen.

De onderzoekers gebruikten drie jaar lang enquêtegegevens voor beide landen om de impact van het verbod in Engeland te beoordelen.

De gegevens voor Engeland kwamen uit de enquêtes over roken, drinken en drugsgebruik (SDDU) voor 2012, 2014 en 2016, terwijl de informatie voor Schotland afkomstig was van de Scottish Health Survey.

Onderzoekers richtten zich op 13-15-jarigen om problemen met ouders te voorkomen die antwoorden voor jongere kinderen rapporteerden, waardoor de nauwkeurigheid van de gegevens mogelijk in gevaar zou komen. Aan kinderen werd gevraagd hoe vaak ze het afgelopen jaar in een auto hadden gereisd met een volwassene die tijdens de reis rookte.

Er werden ongeveer 15.318 reacties ontvangen voor tieners in Engeland en 822 voor hun leeftijdsgenoten in Schotland.

Het aandeel kinderen dat wordt blootgesteld aan passief roken in Schotland daalde van 3,4% in 2012 tot 2,2% in 2014 en tot 1,3% in 2016.

De equivalente cijfers voor Engeland waren 6,3% en 5,9% voordat het verbod van kracht werd en 1,6% na de inwerkingtreding, wat een absolute vermindering van 4,1% en een daling van 72% betekent in vergelijking met de periode vóór het verbod.

Meisjes en mensen uit gebieden met een hogere achterstand, zoals beoordeeld door een combinatie van maatregelen, waren eerder geneigd om blootstelling aan tweedehands tabaksrook in een auto te melden, wat de onderzoekers ertoe aanzette te benadrukken dat dit “dient als een herinnering aan de sociaal gevormde risico’s van roken. ”

Dit is een observationele studie, dus er kan geen oorzaak worden vastgesteld, en de gemeten gegevens waren niet identiek in beide landen. Maar, zeggen de onderzoekers: “het ontwerp maakt het mogelijk dat waargenomen veranderingen plausibel kunnen worden toegeschreven aan de beleidsinterventie.”

En ze concluderen: “Onze resultaten suggereren dat het verbieden van roken in particuliere voertuigen die kinderen vervoeren, succesvol is geweest in het hoofddoel van het verminderen van hun blootstelling aan tabaksrook.

“Gezien de bekende kwetsbaarheid van kinderen voor meeroken, zal een verminderde blootstelling waarschijnlijk leiden tot een betere gezondheid.”